Jaguarkockens fiskgryta
En lyxig middag med härliga smaker på fisk med saffran, rouille och gruyèreost.
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 2 timmar
Ingredienser Fiskgryta:
- 3 morötter
- 1 fänkål
- 2 röda paprikor
- 3 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 250 champinjoner
- 1 zucchini
- 2 burkar hela tomater (konserv)
- 2 dl vitt vin
- 1 l vatten
- 3 msk fiskfond (koncentrerad)
- 2 msk timjan
- 1 msk spiskummin
- 1 msk chiliflakes
- 1 msk sambal oelek
- 1 paket saffran
- rapsolja
- 800 g fiskfilé (valfria)
- 240 g räkor (skalade)
- dill
- 1 baguette
- gruyèreost
- smör
- salt & peppar
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 10 min
Ingredienser Rouille:
- 3 äggulor
- 1 vitlöksklyftor
- 1 paket saffran
- 1 dl grillad paprika
- 2 tsk sambal oelek
- 2,5 dl matolja/ rapsolja
- Salt
- Peppar
Fiskgryta – gör så här:
- Ta fram den största järngrytan eller kastrullen du har. Vrid på ugnen till 170 grader (varmluft).
- Skölj alla grönsakerna och skala lökarna. Strimla/slanta upp grönsakerna samt dela champinjonerna i mindre bitar.
- Värm upp järngrytan med några matskedar olja i botten och fräs löken samt finhackad/pressad vitlök på medeltemperatur tills den blir något transparent utan att ta färg. Tillsätt resterande grön- sakerna och låt även dessa mjukna något under omrörning (ca 5 min).
- Krydda grönsakerna med salt, peppar, timjan, spiskummin, chiliflakes, saffran och sambal oelek. Vänd runt kryddorna väl.
- Tillsätt 1 dl vitt vin, tomaterna (konserv), fiskfonden och vattnet. Låt koka under lock på medeltemperatur i ca 45 min, rör om då och då.
- Skär ner fiskfiléerna i mindre bitar ca 3x3cm och fördela ut dessa i en ugnssäker form eller en plåt. Fördela ut ca 1 dl vin över fisken samt salt och peppar.Tillaga fisken i ugnen ca 10 – 15 min.
- Skär upp baguetten i skivor, fördela ut smör och någon skiva gruyèreost på varje skiva. Tillaga i ugnen ca 10 min eller tills de fått färg.
- Fördela ut fisken samt räkorna i serveringsskålar och häll grytan över, garnera gärna med lite dill samt en matsked rouille
Rouille – gör så här:
- Separera äggulorna från vitorna.
- Skala och pressa vitlöken i bunken med äggulorna, tillsätt saffran, paprikan och sambal oelek.
- Mixa allt till en slät röra.
- Tillsätt oljan med en fin stråle medan du mixar. Detta kommer att binda ingredienserna som blir en majonnäsliknande konsistens.
- Smaka av med salt och peppar.
Lycka till och smaklig måltid!