Wienerschnitzel à la Jaguarkocken
Jaguarkocken bjuder på wienerschnitzel med kaprissmör, rostad potatis och sky
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 1,5 h
Ingredienser
- 900 g älgkalvinnanlår
- 1,2 kg potatis
- 1 st citron
- 3 msk kalvfond
- 3 dl vetemjöl
- 5 st ägg
- 5 dl ströbröd
- 2 tsk soja
- 25 g smör
- 1 kruka persilja
- Maizenaredning
- Matolja
- Socker
- Salt
- Peppar
Kaprissmör
- 200 g rumstempererat smör
- 1dl kapris
- 1⁄2 vitlöksklyfta
- 1 msk hackad persilja
- Salt och peppar
Gör så här
- Skär upp innanlåret i 120-150 g skivor, banka ut till tunna schnitzel- skivor, använd mortelstöten eller en köttklubba.
- Finhacka kaprisen och persiljan, blanda med smöret i en bunke och pressa ner 1/2 vitlök. Rör runt väl och smaka upp detta med salt och peppar.
- Dela eller klyfta potatisen, blanda med lite olja och salt samt peppar. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 40 min, tills dom fått fin färg.
- Salta och peppra köttet på båda sidorna. Lägg upp mjöl, uppvispat ägg samt ströbröd i varsina tallrikar med kant.
- Panera köttet ordentligt i mjölet, sedan över och vänd i äggen, sist lägger du köttet på en bädd av ströbröd samt strö ströbröd på ovan- sidan köttet. Tryck till något med handen på köttet så att ströbrödet fastnar ordentligt runt om, gör lika med alla schnitzlar.
- Koka upp 4 dl vatten med 2 msk socker, tillsätt 3 msk kalvfond, 2 tsk soja samt 25 g smör. Låt skyn småkoka ca 10 min, red av med lite maizena och smaka upp med salt och peppar samt lite finhackad persilja.
- Stek dom panerade schnitzlarna i ordentligt med olja på medel- temperatur, vänd när dom fått fin färg. Du kan använda samma olja till ca 2 stekningar, sen kan ströbröd som lossnat under stekningen ge en bränd yta.
- Skär upp citroner och servera gärna med lite extra kapris och en kvist persilja!