3 sätt att smaksätta köttet inför grillen
Att marinera och rubba kött kan du med fördel göra en vecka innan du ska grilla och vakuumpacka så alla smaker tränger in i köttet.
Tid:
ca 30 min
Ingredienser:
- 1 kruka färsk timjan
- 1 kruka färsk rosmarin
- 1 kruka färsk salvia
- 1st citron
- 1st färsk röd chili
- 4st vitlöksklyftor
- 1 tsk grovmalen svartpeppar
- 1 tsk grovmalen vitpeppar
- 2 tsk Vitlökspulver
- 2 tsk Spiskummin
- 2 msk Paprikapulver
- 1 tsk Cayenne
- 2 msk korianderfrön
- 2 tsk farinsocker
- Chef paul magic seasoning blends (färdig kryddrubb)
- 1 l matolja
- BBQ sås
Gör så här
Timjan och rosmarinsmarinad smaksatt med chili, vitlök och citron
(Rekommenderas framförallt till vildsvin)
- Strimla upp chilin, skiva alt. pressa 2st vitlökar i en bunke, zesta(riv skalet) citronen och dela ner den i halvmånar.
- Plocka kvistar av rosmarin och timjan, blanda allt och fyll på med ca 3 dl olja. Så det täcker köttet och blanda runt. Låt stå kallt, gärna vakuumpackat.
Salvia och vitlöksmarinad
(rekommenderas till kalvkött)
- Plocka en kruka med salvia och skala 2 vitlökar, mixa allt i en matberedare med 3 dl matolja till en slät marinad.
Kryddrubb
(rekommenderas för hjort, älg, rådjur, dov,)
Vid andvändning av kryddrubb bör köttet glazeas med BBQ sås efter grillning.
- Min rekommendation är: Chef paul magic seasoning blends (färdig kryddrubb)
- Egengjord rubb: Blanda svartpepparn, vitpeppar, vitlökspulver, spiskummin, paprikapulver, Cayenne och mortlade korianderfrön i en bunke, sedan strör du ett jämt lager över köttet och masserar in kryddorna. Vakuumpacka eller låt ligga inplastad minst några timmar innan grillning.
Tillsätt salt och peppar vid grillning, glöm inte att glazea med en god BBQ sås.