Portioner:
6 personer
Tid:
ca 1,5 h
Ingredienser
- 400g Gösfilé
- 400g Abborrfilé
- 20 st räkor med skal
- 1 st fänkål
- 2 st gula lökar
- 2 st morötter
- 2 st palsternackor
- 12 st potatisar
- 1 st purjolök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater
- 3 dl vitt matlagningsvin
- 8 dl vatten
- 4 msk konc fiskfond
- 3 msk timjan
- 1 kruka dill
- 2 pkt saffran
- 4st skivor toastbröd
- Matolja
- Salt och peppar
Gör så här
- Skala lök, morot samt palsternacka och tärna upp i cm stora tärningar. Skär även ner fänkål och purjolök i grova slantar.
- Fräs grönsakerna i en stor kastrull eller gryta med lite olja tills grönsakerna mjuknat något. Pressa sedan ner vitlök och tillsätt timjan, saffran och matlagningsvin.
- Addera krossade tomater, fiskfond och vattnet till grytan. Låt småkoka ca 20 min.
- Ta fram en till gryta och koka potatisen i välsaltat vatten i ca 20 min eller tills dom är klara.
- Skär upp fisken i lagom bitar, salta något och låt sedan stå i 10 min.
- Dela toastbrödet i ca 2x2cm stora bitar och stek på låg temperatur i stekpannan tills de fått färg.
- Smaka av grytan och tillsätt eventuellt salt och peppar. Lägg ner fiskbitarna och låt småkoka i 5–10 min.
- Dela och lägg potatisarna i botten på en serveringsskål. Fyll sedan på med grytan försiktigt så inte fisken faller i bitar och toppa med räkor, krutonger, dill och aioli.