Jordärtskockssoppa med röding
Jaguarkocken bjuder på soppa med jordärtskockor och rökt röding, en soppa som passar perfekt nu när höstrusket smugit sig på.
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 2 h
Ingredienser
- 1,2 kg jordärtskockor
- 3- 4 st bananschalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liten palsternacka
- 6 dl grädde
- 3,5 dl vitt vin
- 1 liter kycklingbuljong (fond + vatten)
- 1 st citron
- Smör
- 400 g rökt röding
- Gräslök
- Salt & peppar
Gör så här
- Skala jordärtskockan och skär i mindre bitar, lägg i en bunke med vatten och tillsätt saften från en halv citron.
- Skala schalottenlökarna, vitlöken samt palsternackan och skär ner dessa i lämpliga storlekar.
- Fräs löken och palsternackan i smör, tills de mjuknat något. Häll av vattnet från jordärtskockorna och tillsätt dessa i kastrullen, låt fräsa något utan att det tar färg.
- Tillsätt vinet och kycklingbuljongen, låt småkoka i ca 40 min.
- Tillsätt 5 dl grädde och fortsätt koka i ca 30 min.
- Kolla med en provsticka om jordärtskockorna är genomkokta, om inte så koka ytterligare lite till.
- Mixa väl till en slät konsistens med en stavmixer och tillsätt lite vatten eller mjölk om den är något tjock. Koka upp och smaka av med resterande citronen och eventuellt kan det behöva saltas eller peppras något.
- Vispa 1 dl grädde till fluffig konsistens, vänd ner i soppan just innan servering.
- Lägg upp rökt röding (utan skinn och ben) i mitten av tallriken med lite finskuren gräslök ovanpå.
- Häll upp soppan i tallriken runt rödingen.