Kall inkokt röding med pressgurka och rabarber- & jordgubbslemonad
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 1,5 timmar
Ingredienser:
- 6 rödingfiléer
- 1,2 kg färskpotatis
- 2 rödlökar
- 2 morötter
- 1,5 dl rödvinsvinäger
- 10 vitpepparkorn
- 3 lagerblad
- 2 knippen dill
- 3 dl majonnäs
- 2 citroner
- smör
- vatten
- salt och peppar
Inkokt röding
Gör så här:
- Putsa filéerna fria från hinnor och eventuella ben, renskär kanterna för snyggare servering. Lägg sedan filéerna i en ugnssäker form med ett litet knippe dill med stjälkar.
- Koka upp 1 l vatten, 1½ dl rödvinsvinäger, 3 tsk salt samt vitpepparkornen och lagerbladen. Skala löken och morötterna. Skiva löken grovt och slanta upp morötterna i tunna skivor. Tillsätt grönsakerna i lagen och låt den koka i några minuter.
- Häll lagen med grönsakerna över fisken i formen, se till att fisken täcks ordentligt. Plasta formen och låt stå på bänken tills det kallnat, ca 1,5 timme.
- Skär ner ½ knippe dill fint i en bunke och blanda det med 3 dl majonnäs, saften från ½ citron samt salt och peppar. Smaka av och låt stå kallt tills servering.
- Tvätta färskpotatisen noga och koka den försiktigt i välsaltat vatten i ca 15-20 minuter. Håll koll att den inte kokar sönder.
- Lyft försiktigt fisken från lagen och dra av skinnet, lägg upp och garnera med dill och citronskivor.
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 15 minuter
Ingredienser:
- 1 gurka
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 kruka kruspersilja
- salt
Pressgurka
Gör så här:
- Skär upp gurkan i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg skivorna i ett durkslag och salta lite i flera lager för att driva ut vatten ur gurkan. Lägg gärna något som pressar den skivade gurkan i durkslaget, då släpper den vätskan lättare. Låt gurkan ligga i press minst några timmar.
- Koka upp ättikan, sockret och vattnet i en kastrull, sedan låter du det svalna.
- Lägg gurkskivorna i en bunke och slå sedan över lagen du gjort. Hacka kruspersiljan och blanda i.
Mängd:
1,5 liter
Tid:
ca 15 minuter
Ingredienser:
- 600 g rabarber
- 300 g jordgubbar
- 1 l vatten
- 2,5 dl socker
- 4-5 lime (saften)
- mineralvatten
Lemonad på rabarber & jordgubbar
Gör så här:
- Ansa och skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar. Lägg i en kastrull med vattnet och sockret. Koka upp och låt småkoka i ca 10 minuter.
- Låt svalna och sila sedan igenom en fin sil.
- Blanda den avrunna saften med limejuicen.
- Förvaras i kylen och blandas med is och mineralvatten vid servering. Ta ca 2 delar saft och en del vatten.