Jaguarkockens grillbricka
”Grillat vilt är ju supergott!” Jaguarkocken serverar grillat hjortinnanlår, grillad vildsvins-chorizo, rostad potatis och tzatziki med en härlig sommarsallad.
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 1,5 h
Ingredienser
- 600 g hjortinnanlår
- 1,2 kg potatis
- 2 st tomater
- ½ gurka
- 1 dl urkärnade oliver
- 1 st rödlök
- 1 paket fetaost
- Matoljolja
- Timjan
- Salt & peppar
Tzatziki
- 1 st gurka
- 1,5 msk salt
- 2 st Vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 4tdl matlagningsyoghurt/ grekisk yoghurt
- Salt & peppar
Gör så här
- Rostad potatis – Sätt ugnen på ca 200 grader. Dela potatisen i klyftor, blanda med olja, timjan samt salt och peppar. Rosta i ca 45 min, tills potatisen fått fin färg.
- Sommarsallad – Dela ner tomaten, gurkan och fetaosten i mindre bitar, blanda med oliverna samt finhackad rödlök. Toppa detta med en vinägrett gjord på 1 dl matolja, 1 msk vitvinsvinäger samt salt och peppar.
- Grillat kött – Putsa köttet, krydda detta väl med salt och peppar. Grilla köttet i skivor, några minuter på varje sida tillsammans med vildsvinschorizon, låt vila ca 5-10 min innan servering.
- Tzatziki – Skölj och dela gurkan på längden, använd sked och ta bort kärnhuset. Riv gurkan på grova sidan av ett rivjärn. Blanda med saltet och låt hänga i ett durkslag minst 15 min (gärna över natten). Pressa ut resterande vätska med händerna och lägg gurkan i en bunke, tillsätt pressad viltök, yoghurten, olivolja samt smaka av med salt och peppar.
- Servering – Tranchera (skär upp) chorizon och servera tillsammans med köttet som en bordsbuffé med tzatziki och rostad potatis samt sommarsalladen.
Mängd:
3 kg, cirka 30 korvar
Tid:
ca 2 h
Ingredienser grundrecept viltkorv
-
1,8 kg vildsvinskött
-
600 g fläskkött från tamgris
-
600 g späck av tamgris
-
60 g nitritsalt eller vanligt salt
-
2 dl iskallt vatten
-
5 meter fjälster (gristarm)
Kryddmix choritzo
-
20 g lökpulver
-
2 g spiskummin
-
13 g chilipulver
-
3 g cayennepeppar
-
35 g vitpeppar (malen)
-
1 tsk chiliflakes
-
10 g oregano (torkad)
Egengjord vildsvinschoritzo, gör så här
- Tärna och mal det halvfrusna eller väl kylda köttet samt späcket.
- Blanda färsen med saltet och det kalla vattnet, ställ i kylen eller frysen en kort stund.
- Väg och mät upp kryddorna.
- Blanda kryddmixen med den kalla färsen och ställ åter kallt.
- Skölj fjälstret ordentligt i kallt vatten så att allt salt försvinner, in och utsida. Trä sedan fjälstret på korvhornet, ett tips är att olja in korvhornet med matolja innan du trär på fjälstret för lättare hantering.
- Gör en knut i slutet av fjälstret och sedan kan du börja stoppa korven. Fyll hela fjälstret med all korvsmet innan du börjar knyta korvarna i rätt storlek.
- Knyt upp korvarna genom att vrida fjälstret ett halvt varv där du bestämt storleken på korven, det går även att använda bindgarn att dela upp korven i valfri storlek. Tänk på att inte stoppa den för hårt, då blir den svår att knyta i mindre storlekar utan att spräcka fjälstret.
- Sätt på en stor kastrull med vatten och låt korven sjuda i ca 90 graders vatten, inte varmare, ca 15 – 20 min.
- Fiska upp korven ur kastrullen och låt den ånga av lite. Dela upp korvarna, kyl ner och paketera.
- Korven är redo för grillning alternativt stekning.