Jaguarkockens grillade viltfärsspett med härliga primörer och tzatziki
Jaguarkockens härliga recept på viltfärsspett med färskpotatis, primörer och brynt smör.
Portioner: 6 personer
Tid: ca 1 timma
Ingredienser:
- 1 kg viltfärs
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk timjan
- 1 msk rosmarin
- 2 msk Dijonsenap
- 2 ägg
- 900 g färskpotatis
- 1 ask sockerärtor
- 1 knippe små morötter
- 6 st rädisor
- 4 st salladslök
- 150 g smör
- Salt och peppar
Gör så här:
- Skala och hacka löken fint, pressa vitlöksklyftorna och tillsätt dijonsenapen, örtkryddorna samt äggen i en bunke. Blanda detta väl med viltfärsen tillsätt 2 msk salt och 2 tsk malen peppar. Låt vila i kylen ca 10 min.
- Skölj potatisen och grönsakerna väl, koka färskpotatisen i välsaltat vatten. Skär bort blasten på morötterna och dela ner dessa i mindre bitar, koka även dessa lätt i saltat vatten tills dom mjuknar något, skölj i kallt vatten. Dela sockerärtorna, skiva rädisorna och strimla salladslöken.
- Forma färsen till ca 2 cm tjocka och 10 cm långa ”korvar”, trä dessa på spett. Grilla snabbt på båda sidor och låt vila vid sidan om grillen.
- Dela potatisen i mindre bitar om det behövs och blanda med övriga grönsaker. Bryn smöret i en stekpanna tills det får gyllene färg och vänd sedan över potatisen med smöret samt salt och peppar.
Tzatziki
Portioner: 6 personer
Tid: ca 20 minuter
Ingredienser:
-
1 gurka
-
1,5 msk salt
-
2 vitlöksklyftor
-
2 msk olivolja
-
4 dl matlagningsyoghurt/ grekisk yoghurt
-
Salt och peppar
Gör så här:
-
Skölj och dela gurkan på längden, använd sked och ta bort kärnhuset ur gurkan.
-
Riv gurkan på grova sidan av ett rivjärn. Blanda med saltet och låt hänga i ett durkslag minst 15 min (gärna över natten).
-
Pressa sedan ut resterande vätska med händerna och lägg gurkan i en bunke, tillsätt pressad vitlök, yoghurten, olivolja samt smaka av med salt och peppar.