Jaguarkockens cognacgravad älg
Tid:
ca 15 minuter + 3 dagar
Ingredienser:
- 800 g älgstek
- 1 msk rosepeppar
- 1 msk torkad timjan
- 3 msk salt
- 3 msk socker
- 6 cl cognac
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 30 minuter
Ingredienser:
- 400 g gravad älgstek (fryst)
- 80 g blåmögelost
- 6 msk crema di balsamico
- 6 msk hjortron/ hjortronsylt
- 1⁄2 dl pumpakärnor
Gravat älgkött till charkbrickan
Gör så här:
- Putsa köttet och dela på längden så bitarna är ca 4-5 cm i diameter.
- Mortla/krossa rosépeppar och timjan lite grovt.
- Blanda salt, socker, rosépeppar och timjan i en bunke,
fördela ut det runt om köttet och massera in väl. - Lägg köttet i en plastpåse, tillsätt cognacen och förslut påsen väl.
- Lägg köttet i kylen och vänd om köttet några gånger om dagen.
- Efter 3 dagar i kylen är den klar för servering! Går utmärkt att frysa.
Servera som elegant förrätt eller ät som snacks!
Cognacgravad älgcarpaccio
Gör så här:
- Skiva upp den frysta älgsteken i lövtunna skivor och lägg genast ut dessa på tallrikarna.
- Ringla balsamicon över köttet, finför- dela osten över tallrikarna.
- Lägg ut hjortronen samt hacka pum- pakärnorna grovt och fördela ut dessa.
- Finfördela lite persiljeblad och garnera med!
Elegant förrätt för oss jägare!
Gravat kött har man enligt tradition gjort i generationen och jag brukar servera detta på
ost och chark brickan, som snacks till en öl eller vin samt i matsäcken på jakten!
När du serverar gravat kött som carpaccio kan du göra det många olika tillbehör,
har du inte allt hemma enligt mitt recept så kan du byta ut osten mot någon hårdost ex.
Parmesan och några droppar olivolja. Det passar även utmärkt att servera carpaccion med ruccola,
någon form av nötter och rårörda lingon eller varför inte lite löjrom.