Grillad älgkalvsentrecôte
Jaguarkocken lagar entrecôte av älgkalv som serveras med stuvad silverlök, rostade rödbetor och tryffeldoftande rödvinssås.
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 1,5 h
Ingredienser
- 900 g kalventrecôte av vilt
- 800 g rödbetor
- 600 g silverlök
- 3 dl grädde
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 kruka persilja
- 5 dl egentillverkad fond (alt. koncentrerad, spädes enligt anvisningar)
- 5 dl rödvin
- 3 st tärnade schalottenlökar
- 1 st morot (tärnad)
- 2 msk tomatpuré
- 2 st lagerblad
- 2 msk torkad timjan alt. färska timjankvistar
- 1,5 msk rödvinsvinäger
- 1 msk vit tryffelolja
- Maizena
- Smör
- Matolja
- Salt och peppar
Gör så här:
Tryffeldoftande rödvinssås
- Fräs schalottenlök, morot, tomatpuré, timjan och lagerblad i lite olja tills det fått färg.
- Tillsätt rödvin och reducera (koka ihop) till hälften. Tillsätt kalvfond och fortsätt att reducera ner till ungefär hälften av den nya mängden.
- Sila av grönsakerna och tillsätt rödvinsvinäger samt salt och peppar efter smak. Koka ihop såsen ytterligare om du önskar kraftigare smak.
- Red av såsen till lagom konsistens med maizena.
- Droppa i ca 1 msk vit tryffelolja och 2 msk smör precis innan servering
Rostade rödbetor
- Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
- Skala rödbetorna och dela i klyftor. Blanda med matolja och krydda med salt och peppar.
- Lägg rödbetorna i en ugnssäker form och rosta i ugnen ca 45 min.
Stuvad silverlök
- Koka ner 3 dl grädde till ungefär hälften på medeltemperatur.
- Skala silverlöken, dela på hälften och skiva löken i en halv centimeter tunna skivor.
- Stek i olja på låg temperatur tills löken blir mjuk utan att få färg. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda silverlöken tillsammans med grädden. Hacka lite persilja och vänd upp i stuvningen precis innan servering.
Grillad kalventrecôte
- Putsa entrecôten och skär i skivor på ca 150 gram. Torka köttet torrt och krydda upp med salt och peppar.
- Hetta upp din grillpanna/stekpanna ordentligt för att få en fin stekyta. Sänk sedan värmen när du fått fin yta och låt köttet få komma upp i temperatur. Köttet ska vara ca 54-56 grader i sluttemperatur för medium.
- Lägg upp rätten elegant.