Glädjande nyheter från Polismyndigheten
I Sverige finns nästan 300 000 registrerade jägare som löser jaktkort (2021). De flesta av dem tar sina licenser på våren och hoppas få inleda sin jaktkarriär under höstens jakter. Men på vissa platser i landet har de tagit upp till sex månader innan en jägare kan få sin licens, vilket gjort det svårare för etablerade jägare att byta vapen och för nya jägare att komma igång. Jaguarmagasinet har pratat med Polismyndigheten som har arbetat hårt de senaste åren för att ändra på detta.
Två veckor. Så fort kan det numera gå för en jägare att få sin licens.
– Det finns en enkel anledning till detta, säger Therese Magnusson, gruppchef på Rättsavdelningen vid Polisens Rättssektion Väst.
Den enkla anledningen till att handläggningstiderna äntligen nått dessa låga nivåerna stavas: en nationell satsning. Den 8 december förra året röstade riksdagen igenom Finansutskottets betänkande där det bland annat framgår att man ska göra en särskild satsning på Polismyndigheten för att möjliggöra kortare handläggningstider för vapenlicenser.
– Polismyndigheten får 50 miljoner per år i tre år, från 2022 till 2024, för att klara målet, förklarar Therese Magnusson.
Satsningen innebär bland annat att man anställt vistidsanställd personal. I polisområde Väst har man därför numera tio handläggare som enbart sysslar med tillstånd för innehav av skjutvapen. Totalt finns 50 handläggare i hela landet som ägnar sig åt detta.
Sen då, efter satsningen, kommer vi återigen hamna på månadslånga handläggningstider?
– Nej, det hoppas jag verkligen inte, säger Therese Magnusson och berättar att det finns en långsiktig planering som inte bara rör det västliga sektionen utan hela Sverige.
Hon berättar att polisen genomför ett tekniklyft som bland annat innefattar ett helt nytt handläggningsstöd som bland annat kommer hantera ärenden gällande vapenlicenser.
– Vårt gamla system har inte fungerat optimalt, tanken är att det nya systemet ska kunna förenkla vissa saker.
En av de saker som förväntas förenklas och gå mer på automatik är slagningar, det vill säga sökningar i registret på dem som söker vapenlicenser för att se om de förekommer i brottsregistret. Utöver det så kommer bland annat även vapenboken digitaliseras genom en e-tjänst för vapenhandlare.
– Vi jobbar också med en nationell kö för dessa ärenden istället för en regionell som vi haft tidigare. Det tror jag kommer att göra att vi får en mer jämn fördelning och förhoppningsvis göra arbetet mer effektivt.
Långsiktiga förbättringar
Samtidigt som ovanstående åtgärder införs arbetar Polisen även med nya föreskrifter och en ny handbok för de som handlägger tillståndsärenden.
– Det ska ge våra handläggare mer stöd så att de inte ska behöva sitta och diskutera bedömningar utan istället kunna slå upp. Handboken ska vara ett levande dokument som uppdateras kontinuerligt.
Therese Magnusson är övertygad om att de nya föreskrifterna och handboken kommer att underlätta för handläggarna och göra deras arbete mer effektivt.
– Det här är långsiktiga förbättringar som ska göra att vi inte hamnar tillbaka på ruta ett, säger hon.
Och i slutändan får vi förmoda att det från och med nu kommer att bli en betydligt snabbare hantering när den där nya bössan lockar till inköp.
TEXT: Tina Hjorth Svensson
FOTO: Robert Nyholm