Jaguarkockens nyårsmeny
Duka upp för vänner och familj med Jaguarkockens enkla men likväl så lyxiga tre rätters meny. Man behöver inte krångla till det mer än nödvändigt för att lyckas med middagsbjudningen.
Nyårsmiddagen inleds med löjromspizza, en fantastiskt god och snabb förrätt som ger dig tid att umgås med vänner och familj. Till huvudrätt bjuds det på älgfilé med hasselbackspotatis, glaserad morot och timjanssmör. En riktigt lyxig huvudrätt som passar perfekt på nyår. Middagen avslutas sedan med en fantastisk chokladtårta serverad med vispgrädde.
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 45 min
Ingredienser
- 1 st färdig pizzadeg
- 3 dl cremé fraiche
- 3 dl västerbottenost
- 1 st rödlök
- 1 kruka gräslök
- 1 kruka dill
- 100 g löjrom
Löjromspizza, gör så här:
- Starta ugnen på cirka 200 grader (se exakt temperatur på anvisningarna för pizzadegen).
- Kavla ut pizzadegen på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Fördela ut 1,5 dl créme fraiche över degen samt den rivna västerbottensosten. Grädda degen mitt i ugnen cirka 15-20 minuter, enligt anvisningar på förpackningen.
- Skala och finhacka rödlöken, skär gräslöken fint samt plocka små kvistar av dillen.
- När degen är färdiggräddad, klicka ut restrerande av créme fraichen fördelat över pizzan och toppa med löjrommen.
- Fördela sedan den finhackade rödlöken, gräslöken och dillen över pizzan.
- Skär upp pizzan i lagom små bitar och sedan är det klart att servera.
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 3 timmar
Ingredienser
- 1,1 kg älgfilé
- 6 st medelstora morötter
- 20 st medelstora potatisar
- 1 dl ströbröd
- 300 g smör
- ½ citron
- 1 kruka färsk timjan
- 1 st vitlöksklyfta
- Persilja (garnering)
- olja
- salt och peppar
Älgfilé, gör så här:
- Vrid igång ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i tunna skivor men inte helt igenom. Använd gärna en träslev vid skivning, då ligger potatisen stilla samt att du inte skivar helt igenom.
- Smält 100 g smör i en kastrull och rulla sedan potatisen i detta. Lägg potatisen i en ugnssäker form med den skivade delen av potatisen uppåt. Salta och peppra potatisen och fördela sedan ströbrödet över. Tillaga mitt i ugnen cirka 1 timme. Känn efter med en sticka att potatisen är färdig.
- Finhacka ½ dl timjan och blanda med 200 g rumstemperarat smör samt zest och saft från ½ citron. Pressa en liten klyfta vitlök samt tillsätt salt och peppar. Blanda väl och forma till små ägg eller valfritt serveringssätt.
- Putsa köttet om det behövs och skär i skivor alternativ behåll hel. Stek köttet i smör och salta och peppra. Sänk värmen i ugnen till 100 grader och låt köttet gå i ugnen till en temperatur på cirka 52 grader. Ta ut och låt vila på bänken inlindad i folie tills servering.
- Skala morötterna och koka dessa hela i saltat vatten tills dom börjar bli mjuka. Ta upp dom från vattnet och stek på dessa i smör med salt och peppar strax innan servering
- Skär upp köttet vid helstekning och lägg upp, garnera gärna med några kvistar färsk timjan.
- Lägg upp hasselbackspotatisen på ett fat och garnera med persilja.
Portioner:
10-12 personer
Tid:
ca 1,5 timme
Ingredienser
- 350 g smör
- 350 g mörk choklad
- 350 g florsocker
- 4 st äggulor
- 150 g vetemjöl
- äggvita från 4 st ägg
- 3 dl grädde (till servering)
- färska bär (till servering)
Chokladtårta, gör så här:
- Smält smöret och chokladen i ett vattenbad.
- Vispa samman florsockret och äggulorna till en klumpfri smet.
- Vispa sedan äggvitan till ett skum
- Blanda allt tillsammans i en bunke, även vetemjölet, med en slickepott tills det blivit en klumpfri flytande smet
- Smörj en stor rund springform och fördela ut smeten i den.
- Grädda på ca 200 grader i ca 20-22 min. Tårtan ska kännas stabil på ytan.
- Låt svalna och förvara sedan i kylen under natten.
- Vispa grädde och servera tårtan rumstemperarad, gärna med lite bär.