Recept egengjord viltkorv - chorizo och salsiccia
Tid:
ca 2 timmar
Mängd:
3 kg färs = ca 30 korvar
Grundrecept viltkorv:
- 1,8 kg viltkött
- 600 g fläskkött från tamgris
- 600 g späck av tamgris
- 60 g nitritsalt eller vanligt salt
- 2 dl iskallt vatten
- 5 m fjälster (gristarm)
Kryddmix för 3 kg chorizo:
- 20 g lökpulver
- 2 g spiskummin
- 13 g chilipulver
- 3 g cayennepeppar
- 35 g vitpeppar (malen)
- 1 tsk chiliflakes
- 10 g oregano (torkad)
Kryddmix för 3 kg salciccia:
- 10 g vitlökspulver
- 4 g vitpeppar (malen)
- 6 g svartpeppar (malen)
- 4 g enbär (mortlade)
- 5 g timjan (torkad)
- 1 g kryddnejlika (malen)
- 5 g fänkålsfrön
- 24 g farinsocker
Gör så här:
- Tärna och mal det halvfrusna eller väl kylda köttet samt späcket.
- Blanda färsen med saltet och det kalla vattnet, ställ i kylen eller frysen en kort stund.
- Väg och mät upp kryddorna för den korv du vill göra.
- Blanda kryddmixen med den kalla färsen och ställ åter kallt.
- Skölj fjälstret ordentligt i kallt vatten så att allt salt försvinner, in och utsida. Trä sedan fjälstret på korvhornet, ett tips är att olja in korvhornet med matolja innan du trär på fjälstret för lättare hantering.
- Gör en knut i slutet av fjälstret och sedan kan du börja stoppa korven. Fyll hela fjälstret med all korvsmet innan du börjar knyta korvarna i rätt storlek.
- Knyt upp korvarna genom att vrida fjälstret ett halvt varv där du bestämt storleken på korven, det går även att använda bindgarn att dela upp korven i valfri storlek. Tänk på att inte stoppa den för hårt, då blir den svår att knyta i mindre storlekar utan att spräcka fjälstret.
- Sätt på en stor kastrull med vatten och låt korven sjuda i ca 90 graders vatten, inte varmare, ca 15 – 20 min.
- Fiska upp korven ur kastrullen och låt den ånga av lite. Dela upp korvarna, kyl ner och paketera.
- Korven är redo för grillning alternativt stekning.
- Servera gärna i korvbröd tillsammans med surkål och senap eller potatissallad.
Smaklig måltid!