Jaguarkockens recept – Vildsvinsytterfilé med palsternackspuré, picklad pumpa och rödvinsås
Vildsvin i smakrik färgpalett!
Portioner:
6 personer
Tid:
ca 1,5 timmar
Ingredienser:
- 1 kg vildsvinsytterfilé´
- 800 g palsternacka
- ½ butternutpumpa
- 3 dl crème Fraiche
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 1 krm chiliflakes
- 1 lagerblad
- 1 st vitlöksklyfta
- Timjan
- Matolja
- Smör
- Vatten
- Salt och peppar
Gör så här:
- Skala och tärna pumpan i ca 2x2cm stora tärningar. Koka upp 1dl ättika, 2dl socker samt 3dl vatten i en kastrull, tillsätt även chiliflakes och lagerbladet.
- Lägg ner pumpatärningarna och låt småkoka i ca 5min. Häll upp i en burk och låt svalna.
- Skala palsternackorna och spara skalen som senare ska användas som garnering. Tärna palsternackorna och koka i saltat vatten till dess att dom är mjuka.
- Putsa köttet och dela ytterfilén om den inte får plats i pannan. Skala och hacka eller pressa vitlöken och gnid in köttet tillsammans med timjan och salt samt peppar.
- Stek köttet på medeltemperatur i rikligt med smör på alla sidor tills köttet når en innertemperatur på 56 grader. Låt köttet vila under folie i ca 10 min så köttet sedan når en innertemperatur på 61-62 grader.
- Häll av vattnet från palsternackorna, tillsätt crème Fraiche och mixa med en stavmixer till en slät konsistens. Smaksätt med salt och peppar.
- Hetta upp 4 dl matolja i en stor kastrull lägg ner lite av palsternacksskalen och fritera till dess att skalen fått lite färg. Ta upp skalen med en hålslev och låt dom rinna av lite, salta något.
- Skär upp köttet och servera allt tillsammans med rödvinssåsen och palsternackschipsen på toppen.
Rödvinsås
Ingredienser:
- 1 rödlök (finhackad)
- ½ dl palsternacka (finhackad)
- 4 dl rödvin
- 2 krm timjan
- 3 msk koncentrerad viltfond
- 3 dl vatten
- Matolja/rapsolja
- Smör
- Salt och peppar
- Maizena
Gör så här:
-
Hacka löken och palsternackan. Fräs på detta i en kastrull tillsammans med timjan.
-
Tillsätt rödvinet och koka försiktigt i ca 15 min.
-
Tillsätt viltfond och vatten och fortsätt koka försiktigt i ca 30 min.
-
Sila av såsen i en ny kastrull och smaka av med salt, peppar och 2 msk smör.
-
Red av till lagom konsistens med maizena.