Jaguarkocken: Ugnsrostad hare med polenta, tomatsky och ungsbakade kvisttomater
”Som på italienska landsbygden”
6 personer
Tid:
ca. 3,5 timer
Ingredienser:
- 1 hare (ca2kg)
- 2 dl polenta
- 2 morötter
- 4 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk koncentrerad kycklingfond
- 100 g blåmögelost
- 100 g riven parmesan
- 400 g kvisttomater
- 2 msk tomatpuré
- 3 dl vitt vin
- 1 kruka färsk timjan
- torkad timjan
- maizena
- vatten
- smör
- matolja
- salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram den största grytan som du får in i den.
- Putsa haren och skär loss låren så att den får plats i grytan. Eventuellt måste du även skära loss bogarna, beroende på hur stor gryta du har.
- Skala och skiva tre gula lökar, skiva även upp de två vitlöksklyftorna samt morötterna.
- Smält en stor klick smör och tre matskedar olja i grytan på spisen. Fräs löken, vitlöken och morötterna i grytan, tillsätt 1/3 av timjan från krukan under omrörning.
- Krydda med salt, peppar och timjan på båda sidorna av haren. Tillsätt lite mer olja i grytan och bryn haren på båda sidor. Är det en liten gryta du har kan du steka i stekpannan och sedan lägga i grytan. Fyll på grytan med 1,4 liter vatten och låt koka upp.
- Lock på och in i ugnen i ca 2,5-3 timma tills köttet kan lossas från benen.
- Finhacka en gul lök, fräs hacket i en kastrull med lite olja och tillsätt två matskedar tomatpuré. Tillsätt tre deciliter vitt vin och åtta deciliter fond från grytan. Låt småkoka i ca 15 – 20 minuter, smaka av med salt, peppar och ev. lite socker för att balansera smakerna. Red av med maizena om så behövs.
- Lägg kvisttomaterna på en plåt, ringla över olja samt salt och peppar. Kör i ugnen ca 15 min tills de börjar släppa vätska.
- Koka upp åtta deciliter vatten med tre matskedar koncentrerad kycklingfond och en matsked torkad timjan. Tillsätt två deciliter polentamjöl under omrör- ning. Rör om tills det börjar tjockna, då tillsätter du 100 g smör, 100 g riven parmesan samt 100 g blåmögelost.
- Skär loss allt kött från sadeln, låren och bogarna på haren.
Servera detta enkelt och rustikt! Polenta, bitar av hare i tomatskyn samt ugnsbakade tomater. Garnera med timjankvistar.