Jaguarkockens Jambalaya
– Jambalayan är från det kreolska köket, södern i USA och som oftast serveras med kyckling, räkor och ibland alligator, men nu serverar jag den på jaguarkockens vis!
Detta är något jag föredrar att servera som jaktlunch, varmt och kryddigt! En av mina favoriter att bjuda på ute i naturen. Testa även att göra din egen cajunkrydda. Lycka till i köket! // Simon Linjamaa
Portioner: 6 personer
Tid: ca 1 h
Ingredienser:
- 400 g viltkött
- 400 g vildsvins-salsiccia
- 300 g räkor
- 4 portioner kokt ris (långkorningt)
- 2 st paprikor
- 1 st blekselleri
- 2 st gula lökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 st burkar krossade tomater
- 1 dl vitt matlagningsvin
- 2 msk kycklingfond
- 3 dl vatten
- Färdig cajunkrydda (finns i välsorterade matbutiker) eller egen cajunkrydda
- Örtcrème fraiche alt yoghurt med vitlök och örter
- Persilja
- Matolja
Cajunkrydda
- 3 msk lökpulver
- 3 msk vitlökspulver
- 6 tsk finmalen svartpeppar
- 6 tsk cayennepeppar
- 3 msk paprikapulver
- 3 msk timjan
- 2 msk oregano
- 1,5 msk salt
Gör så här:
1. Förbered riset
Koka riset i saltat vatten och låt det svalna.
2. Förbered köttet
Skär viltköttet i tunna skavskivor och skär ner korven i skivor, häll av lagen från räkorna.
3. Förbered grönsakerna
Skär ner paprikan i bitar, skala och skiva löken, finhacka vitlöken samt skölj och dela ner sellerin i centimetertjocka bitar.
4. Blanda cajunkrydda (om du gör egen)
Blanda allt i en burk och krydda efter smak.
5. Bryn kött och grönsaker
Stek köttet och korven på muurikkan med matolja. Tillsätt paprika, löken, vitlöken samt sellerin. Krydda med cajunkryddan. Om du tillagar jambalayan på spisen kan du använda en stor kastrull.
6. Vänd ner ris och tomater
Vänd ner riset, krossade tomaterna, vitt vin, kycklingfond samt vatten. Krydda igen med cajunkryddan, låt småkoka i ca 5-10 min.
7. Lägg på räkorna sist
Tillsätt räkorna och smaka av jambalayan, garnera med hackad persilja.
8. Servering
Servera jambalayan med en mild örtcrème fraiche eller yoghurt med vitlök och örter.