Wienerschnitzel à la Jaguarkocken
Wienerschnitzel på älg med kaprissmör, rostad potatis & sky. Servera gärna med lie extra kapris och en kvist persilja!
Portioner: 6 personer
Tid: ca 1,5 h
Ingredienser:
-
900 g älgkalvinnanlår
-
1,2 kg potatis
-
1 st citron
-
3 msk kalvfond
-
3 dl vetemjöl
-
5 st ägg
-
5 dl ströbröd
-
2 tsk soja
-
25 g smör
-
1 st kruka persilja
-
Maizenaredning
-
Matolja
-
Socker
-
Salt och peppar
Kaprissmör
-
200 g rumstempererat smör
-
1dl kapris
-
½ vitlöksklyfta
-
1 msk hackad persilja
-
Salt och peppar
Gör så här:
1. Schnitzelskivor
Skär upp innanlåret i 120-150 g skivor, banka ut till tunna schnitzelskivor, använd mortelstöten eller en köttklubba.
2. Kaprissmör
Finhacka kaprisen och persiljan, blanda med smöret i en bunke och pressa ner ½ vitlök. Rör runt väl och smaka upp detta med salt och peppar.
3. Potatisen
Dela eller klyfta potatisen, blanda med lite olja och salt samt peppar. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 40 min, tills dom fått fin färg.
4. Panera köttet
Salta och peppra köttet på båda sidorna. Lägg upp mjöl, utvispat ägg samt ströbröd i varsina tallrikar med kant.
Panera köttet ordentligt i mjölet, sedan över och vänd i äggen, sist lägger du köttet på en bädd av ströbröd samt strö ströbröd på ovansidan köttet. Tryck till något med handen på köttet så att ströbrödet fastnar ordentligt runt om, gör lika med alla schnitzlar.
5. Tillagning
Koka upp 4 dl vatten med 2 msk socker, tillsätt 3 msk kalvfond, 2 tsk soja samt 25 g smör. Låt skyn småkoka ca 10 min, red av med lite maizena och smaka upp med salt och peppar samt lite finhackad persilja.
Stek dom panerade schnitzlarna i ordentligt med olja på medeltemperatur, vänd när dom fått fin färg. Du kan använda samma olja till ca 2 stekningar, sen kan ströbröd som lossnat under stekningen ge en bränd yta.
6. Servering
Skär upp citroner och servera gärna med lite extra kapris
och en kvist persilja!