Tips till toppfågeljägaren
Att hitta nyckeln till en jaktform innebär ofta en mycket brant inlärningskurva. Personligen fick jag erfara det när det kommer till toppfågeljakt. Jag hade ett brinnande intresse för jaktformen och med dess vilt men saknade en mentor. Inlärningen fick ske med mycket svett, felaktig och ibland havererad utrustning,bomskott och väldigt få byten. Med åren har jag dock skaffat en del erfarenheter som jag mer än gärna delar med mig av.
Jag har bedrivit jaktformen, toppfågeljakt, framförallt i de fyra nordligaste länen och under perioden december till och med januari. Markerna har till stor del varit inlandsmarker eller fjällnära barrskogar. Jag nämner detta och inte helt utan anledning. Gemensamt för dessa områden är ofta djup och kall snö samt korta dagar vilket avspeglar sig i valet av såväl jaktstrategier som utrustning.
Den romerska filosofen Seneca den yngre (född omkring 4 f. Kr.) lär ha myntat uttrycket “Luck is what happens when preparation meets opportunity” (engelsk version). Man kan alltid ifrågasätta vad en romersk filosof har att göra med toppfågeljakt men detta klassiska citat går alldeles utmärkt att applicera på jaktformen. Låt mig förklara mig närmare.
Du vill uppnå jaktlycka. Detta är inte bara något som händer utav sig själv. Du måste förbereda (preparation) dig inför jakten. När du väl är förbered så måste du ge dig själv möjligheten (opportunity) att lyckas.
Låt oss börja med möjligheten. Jag har slösat alldeles för mycket jakttid på dåliga jaktmarker och i mindre jaktbart väder. Undvik detta. Du kommer ha betydligt större chans att fälla en orr- eller tjädertupp om du jagar i de rätta biotoperna och i områden där populationen av skogshöns är tallrik. Här kommer lokalkännedom och nätverk med andra jägare på sin plats. I norra Sverige finns det stora möjligheter att lösa dagkort på marker utav såväl skogsbolag, jaktklubbar, viltvårdsområden eller varför inte på statens mark ovan odlingsgränsen.
Den väl förberedde jägaren har inför sin jakt tränat och gjort en grundlig översyn av sin utrustning. Skyttet, och framför allt, skytte på lite längre håll än vad man avser att praktisera under jakt har övats på skjutbanan. Jaktformen är utöver ett krävande skytte även fysiskt tungt då den djupa lössnön sällan ger någonting gratis i ditt skidåkande. Därför är det inte fel att inför jakten hålla sig i hyffsat god kondition.
Utrustning
Skidor
Den djupa och kalla snön kräver en skida som är lång och smal. Det är därför ingen slump att rutinerade toppfågeljägare åker på skidor gärna längre än 3 meter. Det går förstås bra att damma av ett gammalt par militära ”Vita Blixten” men skidåkningen blir inte lika bra jämfört med en anpassad lössnöskida. Var noga med att besikta såväl skidor som bindningar innan du ger dig ut i jaktmarkerna. Haverier av skidorna och framför allt bindningarna är frustrerande och kan mycket väl bli en ovälkommen fysisk kamp då du tvingas plumsa kilometervis i lössnö till närmaste plogade väg. På fötterna rekommenderar jag en väl anpassad skidpjäxa eller stövel med s.k. skidläpp. Gemensamt för dessa är att de är varma och ofta har ett innerfoder som enkelt kan tas ut och torkas efter en dag i skogen.
Vapen
Toppfågeljägarens vapen måste hålla god precision. Du som skytt, tillsammans med din bössa, bör klara av att sätta en träffbild under 25 mm på ett avstånd om 100 m. Utrusta gärna dit vapen med ett högförstorande kikarsikte. Ett sikte om 12, 15 eller 18 ggr förstoring kan väl fylla detta krav. Har ditt kikarsikte ett s.k. ballistiskt torn så lär dig att nyttja detta via övningsskytte och framställande av ett skjutkort.
Kläder
Klä dig för temperaturen du avser att jaga i och gör det via principen ”lager på lager”. I min värld är naturmaterialet ull överlägset genom sin värmande förmåga, även om det är fuktigt som ett resultat av din fysiska aktivitet. Huruvida du väljer ett jaktställ anpassat för vinter eller väljer ett snööverdrag ovanpå dina ordinarie jaktkläder är en smaksak. Personligen håller jag överdragsstället som ett bättre alternativ då det enkelt går att ta av i samband med att man sätter sig i en kall bil eller kliver in i skogskojan.
Ryggsäck
Min uppfattning är att en bra ryggsäck skall rymma din medhavda utrustning, förstärkningsplagg, diverse ”bra att ha-grejor”, matsäck samt bördan av en lyckad jakt. Låt säga att du lyckat fälla två tjädertuppar så kommer du att upptäcka ett en ryggsäck om ca 45 liter blir väl så full. Optimalt är om säcken dessutom är utrustad med ett anpassat vapenkoger. Om inte så försök att fästa ditt vapen utanpå säcken så du slipper bära den via vapenremmen.
Handkikaren
Handkikaren är för mig ovärderlig. Ingen kikare, ingen jakt. En kikare med 8-10 ggr förstoring kommer att tjäna dig väl. Speciellt om du verkligen nyttjar handkikaren, vilket också är en av de viktigaste framgångsfaktorerna.
Avståndsmätaren
För mig var introduktionen av avståndsmätare en verklig ”game changer”. Med avståndsmätaren kan du enkelt avgöra huruvida du skall, eller inte skall, ta ett skott mot viltet baserat på avståndet och din skjutskicklighet. Detta är förutom minimeringen av dåliga skott och eftersök, en etisk fråga. Kom ihåg att när du väl avlossar ditt skott så skall det vara med direkt dödlig verkan. Det är etisk jakt!
Strategier
Gör inte mitt misstag. Välj att jaga på jaktmarker som bevisligen håller hyffsat med skogsfågel. Väl på marken skall du leta orrarna i björkridåer intill hyggen, sjöar och vid inägor. Orrarna har som regel sitt födosök av björkknopp framför allt från morgon fram till mitt på dagen. Därefter ligger de i skydd under snön.
Tjädertuppen är däremot aktiv som regel hela dagen och födan är tallbarr. Bästa stunden är framför allt skymningstimmen eller som den kallas ”blå timmen”. Vid skymningen är jag noga med att vara på plats vid den biotop där tjädertupparna trivs. Det kan vara vid betade myrtallar, överståndare av tall på hyggen eller bergstoppar med s.k. bergstallar. Allt medan jag förflyttar mig mellan lämpliga biotoper nyttjar jag ständigt handkikaren samt noterar eventuellt färska tjäderbetningar och andra spår efter tupparna.
Några ord om viltet
Tjäder- och orrtuppen är det lilla storviltet. Vårda viltet genom regelbunden predatorkontroll av exempelvis kråkfågel, grävling, rödräv och skogsmård. Skogshönsen mår väl av den omtanken. När väl jaktlyckan infunnit sig var noga och ambitiös med den fantastiska råvara som skogshönsen utgör. Unna dig, din familj och dina vänner en måltid på den tjädertupp som du efter många vedermödor fällde den där speciella jaktdagen i midvinterkylan.
Lycka till eller som man säger ”Skitjakt”.
Text: Niklas Lundberg/Toppfågeljägare