Storslagna vyer i Kebnekaise
Den svenska fjällvärlden kan erbjuda något utöver det vanliga. Upplevelser som väl kan tävla med det finaste hotellet och restaurangen – med purfärska råvaror, renaste luften, allt i samklang med otroliga scenerier, året runt. På bilderna som följer ser vi Jaguarkocken Simon Linjamaas resa till Kebnekaise i somras. Ett minne för livet.
Ett besök där med lite förberedelser och bra utrustningen, då finns alla förutsättningar att få en vistelse som aldrig kommer att släppa dig oavsett tidpunkt på året.
Svårslagna vyer och upplevelser
Vårvinterns ljus från sol och snö. Våren som kommer lika fort som den går över och ger plats för sommaren. Solen som aldrig vill gå ner under sommaren. Höstens alla färger som träder fram, och kan ses på ytor stora som flera kommuner i södra Sverige. Och i den totalt svarta vintern där tystnaden ger ljud ifrån sig som den största orkestern. Där har du miljön som våra kära storstäder ska jämföras med.
Tro mig, de kan möjligtvis få oavgjort när de har sin bästa dag med mat och dryck i goda vänners lag, en scen med ungdomens rockband spelandes högre än bra, eller när ens favoritlag gör det avgörande målet på övertid. Men när all den rörelsen är över, natten gör sitt intrång, lysena släcks och du vaknar upp sökandens efter telefonen vid sidan av hotellsängen med tv-apparaten påslagen visandes någon ledsam nyhet. Då framträder skillnaden.
Föreberedelse är A och O
Vandra i fjällen med bärandes av all din utrustning och mat för de dagar som du ska vara ute. Flyga ut till dina drömmars vatten och låta din fluga locka till sig den svårfångade rödingen eller låta helikoptern ta dig, dina vänner och era hundar till platsen där björkarna är så få, små och så krokiga att de utgör små, små konstverk i de kilometerlånga fjällsluttningarna där riporna ska finnas. Oavsett vad man gör av detta, kräver de sina förberedelser för att maximera sin upplevelse. Behöver inte var mycket eller märkvärdigt men det behövs dock.
Maximera upplevelsen med rätt utrustning
Någon form av vana att gå och bära. Kläder, skor och annan utrustning som gör en dag med blåst och regn uthärdlig. Redskap som möjliggör att fisk kan fångas eller en ripa fällas efter att hunden gjort allt rätt med att finna, markera och sedan resa fågeln så att skyttet bara stämmer.
Glädje i att jaga och laga sin egen mat
Röding eller öring som fångats eller en ripa som fällts, oavsett om det är i den storslagna fjällmiljön eller vid köksbordet hemma en fredagskväll den äts, har ett pris som få är beredda att betala. I alla fall inte till det pris över disk i en livsmedelsaffär som den verkligen har kostat.
Men fisken från det renaste vatten som kan uppbringas och ripan från den mest storslagna miljö som kan tänkas är det ”jag” som fått äran med mina färdigheter att ta med den hem till boning och bjuda mina nära och kära på något som vår Svenska fjällvärld och natur låter oss bruka.
Ta möjligheten, var rädd om naturen och ge dig själv möjligheten att finna det oslagbara. Tiden vi får tillsammans och som aldrig kommer tillbaka.
Bara älska och njuta.
Väl mött!
TEXT: Seved Wiklund
FOTO: Henrik Wiklund,
Simon Linjamaa,
Seved Wiklund