Kristallklar bild & total närvaro
Rätt optik förhöjer jakt- och naturupplevelsen till ren njutning
Tekniska funktioner och termer – det kan vara svårt att känna sig säker i valet av optik och vad du som jägare, skytt eller friluftsentusiast ska välja eller inte inför din stundande naturupplevelse. Bra frågor att ställa sig kan exempelvis vara vad det är för väderförhållanden, vilken jaktform som ska utövas eller vilka ljusförhållanden som råder. Att investera i kvalitetsoptik gör ofta stor skillnad för precision, säkerhet, känsla och hållbarhet.
Vi i Jaguargruppen erbjuder ett stort utbud av handkikare, kikarsikten, nattoptik, avståndsmätare, rödpunktssikten och tillbehör till optik och saluför flera av marknadens mest kända varumärken inom optik, såsom Swarovski Optik, Zeiss, Leica, Kahles, Aimpoint, Pulsar, Sig Sauer, Vortex, Nordhunt med flera. I våra jaktbutiker träffar du kunniga medarbetare som ger specifik och anpassad hjälp för just dina behov. Vi har listat några av de viktigaste övergripande punkterna att ha koll på för att du ska hitta rätt optik när du ska ut på tur.
Den kanske viktigaste uppgiften för optiska instrument är att hjälpa oss se på längre avstånd genom att förstärka vår syn. Optik av kvalitet förhöjer våra sinnen som om de var en del av oss själva och överbryggar avståndet så att det du betraktar upplevs ske direkt i din närhet. Vi kan se detaljer tydligare, mörka förhållanden upplevs ljusare och ger ökade kontraster. Med rätt hjälpmedel är det en njutning i naturen, och för att uppnå en högre nivå är det en stor fördel att veta vad du letar efter, vare sig det gäller olika jaktformer, fågelskådning, tävlingsskytte, ute på sjön eller att stå på ett berg och få hela upplevelsen av det storslagna landskapet. Olika stora synfält och förstoring är det som främst styr vilken kikare som är bäst lämpad för tillfället, i samspel med förmågan till ljusupptag samt färg- och detaljåtergivning.
Optik för jakt och friluftsliv – från enkel till avancerad teknik
Optiska instrument så som handkikare, kikarsikten, avståndsmätare, mörkersikten, termiska kikare och tubkikare använder linser av glas eller andra transparenta material för att koncentrera eller sprida ljusstrålar och få föremål att se större eller mindre ut. Den första enkla kikaren uppfanns i början av 1600-talet av optikern Hans Libbershey, och snabbt därefter byggde Galileo Galilei en kikare och blickade mot natthimlen där Jupiters månar upptäcktes. De första kikarna hade glaslinser som förstorande det man såg, precis som idag. Däremot har mycket annat hänt sedan dess, och kikarens utveckling under 1800-1900-talet gjorde en snabb utveckling och fortfarande är det mycket utveckling av de optiska instrumenten.
Idag finns en uppsjö av allt från enklare optik till högkvalitativa, avancerade multifunktionella produkter på marknaden. Teknikutvecklingen går fortsatt snabbt inom området och det dyker ständigt upp nya spännande lösningar med ökad kompabilitet, användarvänlighet och prestanda. Din handkikare eller kikarsikte är inte längre bara till för förstoring utan de kan även mäta avstånd, ha digitala funktioner, känna av värmesignaler, kommunicera med varandra genom Bluetooth och konfigureras via appar i din telefon.
Lägg stor vikt vid valet av optik – det gör avsevärd skillnad
Kvalitetsoptik förhöjer känslan av att vara närvarande i ögonblicket, där hjälpmedlet förstärker upplevelsen och överbryggar avstånd. Optik med skarpare och ljusare bild, kompensation för eventuella synfel, ökade kontraster och längre hållbarhet skapar helt enkelt bättre förutsättningar för att du ska få ut mer av din aktivitet, vare sig det gäller friluftsliv, sportskytte eller jakt. Många skyttar förespråkar till och med att man bör lägga mer krut på att hitta den perfekta optiken, än att investera i det dyraste vapnet du kan hitta, eftersom bra optik ger en så pass stor fördel och skillnad för ett bra och säkert skott.
Förstoring och linsdiameter – siffror att hålla reda på
De siffror du först stöter på vid kikare, oftast angivet i produktnamnet, anger dels förstoring, dels öppningen/diameter på linsen i millimeter. Några av de vanligast förekommande allround-handkikarna går under beteckningarna 8×42, 10×42 och 8×32. En angivelse på 8×42 talar om att handkikaren ger som mest 8x förstoring och att linsen är 42 mm i diameter. Om objektet befinner sig 100 meter bort så kan du med hjälp av din handkikare 8×42, uppleva det som 12,5 meter bort.
OPTIKHYLLAN: VANLIGT FÖREKOMMANDE PRODUKTER
Optic Science Woodland 6×21
Avståndsmätare Mäter avstånd mellan två punkter. För jakt och t. ex. golf
Vortex Diamondback HD10x50
Båtkikare Binocular för marint bruk, vanligast i 7×50.
Vortex Crossfire 10×42
Fågelkikare & Naturkikare Tålig kikare gjord för att se detaljer.
Nordhunt Field 10×42
Jaktkikare Lätt kikare för alla jaktformer. Vädertålig, bra ljusinsläpp.
Swarovski Optik CL Pocket 8×25
Minikikare Lätt kikare, för safari, camping och vandring.
Optic Science HAWK 8×42
Monokikare Liten och lätt med enbart ett objektiv, vädertålig.
OPTIKHYLLAN: VANLIGT FÖREKOMMANDE PRODUKTER
Swarovski Optik ATS 25-50×80 HD
Tubkikare/Spotting scope Hög förstoring och detaljåtergivning av djur och natur, kräver stativ.
PARD NV008P
Nattkikare För jakt i mörker eller navigera båten under natten.
Sig Sauer Sierra 3BDX 3,5-10×42
Kikarsikten För alla typer av jakt.
Pard NV007S Nordic
Digitala mörkersikten För jakt både dag och natt.
Pulsar Thermion XP50
Värmesikten Registrerar kroppsvärme, för jakt under natten, vildsvinsjakt.
Aimpoint Micro H-2
Rödpunkts-sikten Komplement till snabb och nära jakt.
Förstoring och verkliga situationer – synfält och stabilitet
Det gäller att göra en avvägning mellan förstoring, synfält och stabil bild. En högre förstoring ger en smalare bild, där en med låg förstoring istället kan ta in ett större synfält. En handkikare med 8x förstoring har i regel ett synfält på 120-130 meter som standard, medan en handkikare med 10x förstoring ger dig ett mindre synfält och en standard på närmare 100-110 meter. Ju närmare du kommer målet, desto mindre blir synfältet.
Fög förstoring ger möjlighet att se på långt avstånd, men en nackdel kan vara att dina handrörelser och skakningar också blir större och att du då får en skakigare bild. Vid riktigt hög förstoring kan även luftföroreningar och dis påverka bilden. För kikare med högre förstoring, från ca x10 i förstoring, så kan ofta stativ vara på sin plats för att få ut det bästa av upplevelsen. Tubkikare har oftast högre förstoring och används nästan alltid med stativ. För långdistansskytte och fågelskådning är det vanligt med optik med högre förstoring än x10, och för dessa ändamål lämpar sig tubkikaren riktigt bra. En annan sak att ha i åtanke är vikten på din kikare, en större linsöppning ger högre vikt och kan lätt upplevas mer otymplig.
Ljusstyrka och utgångspupill – objektivdiameter och förstoring hänger ihop
En större linsöppning ger möjlighet till högre ljusstyrka. Likaså gäller för förstoringsgraden, där en lägre förstoring kommer ge en ljusare bild. Av två handkikare av samma fabrikat och med lika egenskaper kommer kikaren i 8×42 ge en ljusare bild än kikaren i 8×32, då linsen är större. En kikare med 8×42 kommer ge en ljusare bild än en med 10×42 då förstoringen är lägre. Särskilt vid dåligt ljus så upplevs ofta bilden mörk om det är ett smalt objektiv.
Utgångspupill är ett värde som anger mängden ljus som passerar igenom kikaren till ögat, och används för att jämföra bildens ljusstyrka mellan olika kikare. För att få fram värdet divideras linsdiameter med förstoringen, där en större utgångspupill innebär en ljusare bild. Ett värde runt 2-3 mm är fullt tillräckligt i dagsljus, däremot för gryning och skymning bör värdet vara 5 mm eller högre. Det mänskliga ögats pupill är i dagsljus ca 2 mm och i mörker upp till 7 mm. Det vara bra att ha i åtanke att maximala öppningen minskar med stigande ålder, och att det inte alltid är självklart att ögat kan tillgodogöra sig av en större utgångspupill på kikaren.
Ljustransmission, kvalitet och coating på lins ger stora utslag i svaga ljusförhållanden
En hög ljustransmission innebär att hög andel ljus förs vidare från linsen och ger en ljusare bild. Högkvalitativa kikare ligger ofta på runt 90-95% i ljustransmission, medan instegskikare i lägre prisklass kan hamna på 60%. Hur mycket ljus som släpps igenom avgörs av kvalitet på linsen och olika coating på glaset. Vilken coating eller antireflexbehandling som kikaren har påverkar också kikarens ljustransmission, vatten- och dammtåliga egenskaper och färgåtergivning. Antireflexbehandling benämns ofta som “coated”, “fully coates”, “multicoated” och “fully multicoated” som anger hur manga lager och linser som behandlats. En kikare i högre prisklass har oftast fler lager antireflexbehandling.
Dyrare sikten har också högre precision i slipning och polering vilket ger ett jämnare ljus över hela linsen. Till skillnad från billigare kikare ger också en kikare av högre kvalitet en lika skarp bild hela vägen ut till kanten. Skillnaderna mellan olika prisklasser och ljusgenomsläpp på kikare märks som mest vid svaga ljusförhållanden.
En annan aspekt i kvalitet är korrekt färgåtergivning i optiken, och linsens förmåga att bryta ljusets färger till samma punkt. En lins av ED-glas (Extra Low Dispersion) minimerar denna kromatiska avvikelse.
Optik – Material, kvalitet och egenskaper
Kvalitén på kikaren är ofta direkt kopplad till priset. När det kommer till kikarsikten kan det vara betydande skillnader i hållbarhet mellan ett billigt och dyrt kikarsikte vad gäller exempelvis skottfasthet. Kikarsikten av hög kvalitet är svarvade från en hel bit aluminium medan de billigare består av sammansatta delar. Den svarvade kikaren gör också att vikten blir lägre och lättare att bära med sig på vandringen eller jakten, samt att det blir lättare att hålla kikaren stabil. Med högre kvalitet kan man också förvänta sig mer exakt fokusjustering och bredare kompensation för synfel.
Något annat att ta fasta på är om kikaren är gasfylld, vilket gör att ingen imma eller fukt bildas på insidan av kikaren. Trycket från kvävgasen, alt. argongasen, gör också att damm inte tar sig in, och att kikaren över lag blir mer vattentålig om olyckan är framme och du råkar tappa den så den dränks.
Med kvalitetsoptik följer också ofta lång garanti, ofta upp till 10 år på optiken och med möjlighet till service efter garantitiden.
HANDKIKAREN – ett oersättligt hjälpmedel
Fågel- och naturkikaren ett måste för varje jägare och -friluftsentusiast
Handkikare, eller binocularer, är ett multifunktionellt hjälpmedel till de flesta tillfällen där du behöver förstoring, och finns i flertalet storlekar, varianter och prisklasser. Binocular anger att det är två teleskopiska objektiv som samverkar, där båda ögonen används och skapar en känsla av djup.
Handkikare fyller flera syften, allt från nöje till säkerhet, och det är användningsområdet som bestämmer valet. Inom kategorin hittar vi indelningar som exempelvis fågel- och naturkikare, jaktkikare, kompaktkikare, minikikare, barnkikare och båtkikare. På sjön kommer båtkikaren väl till pass där den ökar säkerheten genom att låta dig upptäcka land, andra båtar eller vid nödsituationer. För fågelskådaren och jägaren som vill upptäcka djur och fåglar och se detaljer på nära håll är den smidiga och tåliga natur- och fågelkikaren ett perfekt val. För semestern och vandring på fjället fyller ofta en kompaktare minikikare mer än väl behovet, med sin lätta vikt och enkelhet. En kompaktkikare på 8×25 brukar räcka gott och väl, och den lätta vikten gör att man faktiskt får med sig den i väskan och inte låter den ligga hemma för att det blir för tungt.
Med en allround-kikare kommer du däremot lite längre, den fungerar för de flesta situationer och är ett bra förstaval liksom grundredskap. Hit räknas handkikare med 8-10x förstoring och linsdiameter mellan 32-42 mm. De har en överkomlig vikt och blir en bra kompromiss mellan förstoring och lins för bra ljusupptag och kunna hantera utan att bilden blir för skakig, och det finns ett stort urval att välja mellan. Allround-kikaren fungerar lika bra till att inventera viltet inför jaktsäsongen som att bära med sig ut på pass eller vandringen.
BEGREPP HANDKIKARE
Objektivdiameter: Mått på storlek på linsen och är en viktig detalj för hur mycket ljus kikaren kan ta in. Storleken påverkar även vikten.
Förstoring: Ett mått som anger hur mycket närmare ett objekt upplevs befinna sig. Vid 8x förstoring upplevs därmed 8 gånger närmare betraktaren.
Prismor: Porro-prisma eller takkantprisma, med olika konstruktion av prismor. Porro-prisman är den klassiska varianten och blir oftast tyngre. Takkantprisman är en modernare och mer kompakt design, oftast lättare.
Synfält: Ett mått som anger hur stor bredd du kan se i en kikare på ett visst avstånd.
Utgångspupill: Ett mått som används för att jämföra olika kikares förmåga att föra fram ljus till användarens öga. Rekommendation är minst 2-3mm vid dagsljus och ca 5 mm vid gryning/skymning.
Skymningsfaktor: Ett mått på hur effektivt kikaren släpper igenom ljus vid dåliga ljusförhållanden, ju högre siffra desto bättre förmåga. Inte att förväxla med prestanda i mörker.
Närgräns: Anger mått hur nära du kan titta på saker, kikarens minsta avstånd för fokusering.
Ögonavstånd: Avstånd mellan okularets lins och användarens öga. Varierar oftast mellan 10-20 mm. För de som bär glasögon är oftast ett längre avstånd att föredra.
Två huvudtyper av handkikare på marknaden
Inom handkikare finns det två huvudtyper, porroprisma och takkantprisma, indelade efter deras prismadesign och vinklingen av dessa i kikaren. Ett porroprisma (ZCF, Zeiss Centre Focus) består av klassisk design med två prismor som vänder bilden, med beprövad och stabil konstruktion men betyder också en högre vikt. I Jaguargruppens butiker har vi handkikare av denna typ i alla prisklasser. De bästa kallas för BaK-4 prismor (bariumkron glas) och kan ge 40% mer ljus under dåliga ljusförhållanden. Denna typ av kikare lämpar sig väl för tillfällen där storlek och vikt inte spelar så stor roll, som för exempelvis båtkikare för marint bruk.
En kikare med takkantprisma (DCF, Dach/Roof Prism Centre Focus) består av två speglande ytor placerade i rät linje med varandra i hög precision. De har ett bättre ljusinsläpp då ljuset färdas kortare väg än med porro-prisman. Konstruktionen är mer kompakt och slimmad vilket gör att priset går upp något, men ger samtidigt en mer tålig kikare för stötar och fukt. Då objektiven sitter närmare varandra så ger de ett bättre fokus på nära håll jämfört med porroprisman. Denna typ är mer beroende av god kvalitet och ytbehandlingar på linsen och lämpar sig för allmän användning outdoor och jakt där storleken och vikten är viktig.
Jaktkikaren ett oersättligt hjälpmedel för säkerhet vid jakt
För att uppnå hög säkerhet under jakten så handlar det om god jaktetik och säkra skott, och där är handkikaren ditt främsta hjälpmedel i att identifiera målet, få koll på kulfång och terräng. Spaning med kikarsikte bryter mot vapensäkerheten då geväret samtidigt riktas mot mål som inte identifierats. Med en handkikare får du ett större synfält, bättre översikt och mer realistisk bild och djupkänsla på grund av de två parallella objektiven. Handkikarens möjlighet att förstärka dina sinnen gör även att du bättre kan kontrollera det dina ögon på egen hand tycker sig uppfatta – är det ett vilt som trycker eller en stubbe som rör på sig? Dina observationer blir mer korrekta och du kommer att ta bättre beslut.
Vid jaktformer som pürschjakt och bockjakt har du speciallt stor nytta av handkikare, det blir ofta långa pass där du behöver registrera terräng på större ytor och med små rörelser. Jakt vid skymning och gryning skapar större krav i ljusstyrkan i kikaren, och där är en kvalitetskikare med stor frontlins ofta att föredra, som 50 mm. Ett tips är att jämföra de olika utgångspupillerna och värdet för ljustransmissionen om du vill investera i kikaren med bäst ljusförutsättningar.
VANLIGA HANDKIKARE OCH ANVÄNDNINGSOMRÅDEN
Vortex Diamondback HD 8×32
8×32 Mellanbra ljusinsläpp, anpassad för att ha i lilla väskan. Vikt och smidighet framför bildkvalitet.
Nordhunt Field 8×42
8×42 För jakt på mindre fält, fiske i småsjöar och friluftsliv. Stor förstoring och låg vikt.
Optic Science Wolf Camo 8×42
8×50 Statiska aktiviteter på mellanlånga avstånd, som jakt från torn och fågelskådning. Högre vikt.
Swarovski Optik CL Pocket 10×25
10×25 För semester eller när du reser lätt. Låg vikt framför bildkvalitet.
Sig Sauer Zulu 5 HD 10×42
10×42 För jakt, fiske och friluftsliv. Stor förstoring och låg vikt.
Zeiss Conquest HD 10×42
10×50 Statiska aktiviteter på längre avstånd, som jakt från torn och fågelskådning. Högre vikt.
Tubkikaren för att se detaljer på långa avstånd
Förstoringen på en tubkikare, eller Spotting scope, är avsevärt mycket större än på en handkikare och är perfekt när du vill komma extra nära och se detaljer. Ofta hittar du ett spann med variation i förstoringsgraden från ca 15x förstoring som lägst. En tubkikare med beteckningen 15-45×60 har därmed möjlighet till val från 15x till 45x förstoring. Då förstoringen är så pass stor behöver du ha stativ för att kunna nyttja tubkikaren på bästa sätt.
Handkikare med avståndsmätning ger stora fördelar
Idag finns ett stort utbud av extrafunktioner inbyggda i och kopplade till handkikare. Fler och fler handkikare med inbyggd avståndsmätare med laserimpuls och där du ser ballistiska mätningar på skärmen tillsammans med vyn dyker upp på marknaden. Den laser som används i handkikare med avståndsmätare är ofarlig för ögat, och med ett enkelt knapptryck ger det dig en snabb och exakt mätberäkning på avstånd upp mot 1500-2000 meter.
Avståndsmätare lämpar sig särskilt bra vid längre avstånd och där du kan behöva svepa över lite större områden för att samla in information, det kan vara bra att mäta upp flera referenspunkter i det området du befinner dig i. Funktionen som inbyggd ger stor fördel gentemot traditionella avståndsmätare, då avståndet som mäts kan uppgå till det dubbla och även att det ger möjligheten till större förstoring. Viktmässigt blir denna kikare dock tyngre. En traditionell avståndsmätare är betydligt mindre, lättare och räcker gott och väl i många situationer.
Flera kikare av hög kvalitet med avståndsmätare har även senaste tekniken för att konfigurera ballistik och göra mer exakta beräkningar utifrån data kring temperatur, lufttryck, vind och lutning. På marknaden hittas nu även handkikare med Bluetooth-anslutning där kikaren synkroniseras med en app på din smartphone, för att ytterligare precisera beräkning och säkerställa träffsäkerheten.
KIKARSIKTET – optimala hjälpmedlet vid jakten
Välj kikarsikte och förstoring efter jakt- eller skytteform
Kikarsiktet tillhör ett av de viktigaste redskapen för jägaren och jakten, och det gör stor skillnad för jaktlyckan vilken variant du använder för vilken jaktform vad gäller förstoring, ljusstyrka, kvalitet och funktioner. Viktiga faktorer är avstånd och vilken tid på dygnet du jagar, eller aspekter som långhållsskytte, pürschjakt eller annan rörlig jakt. Allroundkikare är populära just för sin mångsidighet till olika jaktformer. Ett bra val för att täcka upp de flesta är att ha ett lågförstorande kikarsikte för drevjakt, som 1-6×24, och ett högförstorande kikarsikte för pürschjakt, som exempelvis 3-12×56. För nybörjaren kan bästa valet istället vara att välja bara ett kikarsikte, med så stort spann som möjligt mellan minsta till största förstoring. En favorit hos många när det kommer till allround-kikarsikten är 2-12×50, 2,5-10×56 eller liknande. Med ett kikarsikte med brett spann får du ett tillräckligt bra kikarsikte för de flesta jaktsituationer. Sen när du varit med några år och hittat vilka funktioner och egenskaper du föredrar med ett kikarsikte, så är det bättre att se efter ett kikarsikte anpassat för just din jakt. Jakt på olika vilt och olika jaktformer ger bäst utfall när optiken är optimerad för förhållandena. En hög förstoring kan göra att du ser tydliga detaljer men är inte alltid att fördra, i vissa fall har du större behov av ett brett synfält för att hinna med viltet. En förstoring på 1 till 1,5 ger till exempel ett synfält på cirka 35 meter vid 100 meter. Förstoring 3 har ett synfält på 15 meter som bäst och 5 ger som mest 6–7 meter.
Kikarsikten för jakt och skytte finns i ett flertal förstoringsgrader och linsdiametrar utvecklade för olika ändamål. 2-10×50 är en bra basmodell som fungerar väl för de flesta jaktformer. Vanliga allround-kikarsikten man stöter på har beteckningarna 1,5-6×42, 2,5-10×50, och 3-9×50.
Drevjakt med låg förstoring och rödpunktssikte
Drevjakten är mångas favorit, en aktiv adrenalinfylld jakt där viltet drivs fram mot passkyttar och där kikare med brett synfält och låg förstoring är att föredra då viltet rör sig i hög fart och kräver snabba skott. Här rekommenderas kikarsikten som 0,75-6x, 1-4x, 1,5-6x och 1-6x. Liknande optik rekommenderas för jakt med drivande hund. Ett bra komplement till snabb och nära jakt är ett rödpunktssikte, som inte har någon förstoring, vilket hjälper skytten att fokusera en snabb och säker träffpunkt. Det ger kombinationen av snabbhet och precision vid skottögonblicket och är därför något som både erfarna skyttar och nybörjare har glädje av. Rödpunktsiktet använder en lysdiod (LED) som enbart ses av skytten inne i siktet, det projiceras inget mot målet. Däremot kan det vara lite ovant att börja använda ett rödpunktsikte om man tidigare jagat med vanligt kikarsikte, eftersom man kan sikta med båda ögonen öppna.
Högre krav på ljusinsläpp vid smyg-, vakt- och skymningsjakt
Ljusförhållandena blir ofta sämre och avstånden längre när det kommer till pürschjakt och lockjakt. Viltet rör sig i gryning och skymning. Det är en långsam och metodisk jakt som kan ställa höga krav på precision vid skottillfället. Här är en hög förstoring och hög ljustransmission det bästa valet, med sikten på 2-12x eller 3-12x förstoring och linsdiameter på ca 50 mm. För vaktjakten kan du behöva gå upp ytterligare i linsdiameter till exempelvis 56 mm.
Toppjakt och långhållsskytte kräver hög förstoring
Avstånden ökar vid fågel- och toppjakt samt långhållsskytte, och det är precision som råder. Förstoringen behöver vara stor för att få tydlig och säker träffbild. För toppjakt kan ett sikte på 3-18x eller 6-18x förstoring behövas. För långhållsskytte är det vanligt med kikarsikten mellan 10x och 30x förstoring.
Belysta riktmedel och parallaxjustering för tydligare målbild
Ett kikarsikte har antingen medförstorande riktmedel eller icke-medförstorande riktmedel, där det antingen förstoras eller inte när du ökar förstoringen i siktet. Vilket riktmedel man bör välja beror på funktion, användningsområde och personlig smak. Ett icke-medförstorande riktmedel ligger i andra bildplanet (SFP – Second Focal Plane) och behåller sin storlek genom hela förstoringsomfånget, medan ett medförstorande riktmedel ligger i första bildplanet (FFP – First Focal Plane) och innebär att riktmedlet ändrar storlek och blir större vid hög förstoring.
Riktmedlet i kikarsiktet kan se olika ut med enkelt jaktriktmedel med tjocka linjer, eller med mätskala för att mäta storleken på målen. Mätningen görs med vinkelmått och anges som MIL (milliradian) eller MOA (minute of angle), och kan justeras via ballistiktorn med ”klick” och kompensera för en fallande kulbana.
När ljusförhållandena blir sämre är även riktmedlet ofta svårt att se, ett belyst riktmedel underlättar därför avsevärt.
Parallaxjustering finns främst i kikarsikten med hög förstoring och justerar avvikelsen mellan kikarens riktmedel och målet. Med justeringen kan du både få riktmedlet och målet du siktar på skarpt genom att de hamnar i samma bildplan.
BEGREPP KIKARSIKTE
Antireflexbehandling: Ett samlingsnamn för olika linsbehandlingar som används på glaset för att exempelvis höja ljustransmissionen, skydda mot vatten och förenkla rengöring av linserna. Antireflexbehandling kan nötas bort om optiken rengörs felaktigt. Antireflexbehandling benämns ofta som “coated”, “fully coates”, “multicoated” och “fully multicoated” som anger hur många lager och linser som behandlats. En kikare i högre prisklass har oftast fler lager antireflexbehandling.
• Coated: Ett lager ytbehandling på minst en lins
• Fully coated: Ett lager ytbehandling på alla linser som är i kontakt med syre.
• Multicoated: Flera lager ytbehandling på minst en lins.
• Fully multicoated: Flera lager ytbehandling på alla linser som är i kontakt med syre
Parallax: Parallax är det riktningsfel som uppstår mellan målet och kikarens riktmedel om man inte har ögat helt centrerat bakom kikarsiktet. Kikarsikten med stort förstoringsområde har ofta parallaxjustering, vilket innebär att man har möjlighet att justera optiken så att både riktmedlet och målet blir skarpt. Ofta är kikare parallaxfria på cirka 100 meter, och ett kikarsikte med parallaxjustering kan därför vara bra speciellt vid högre förstoring.
Ljustransmission: Ljustransmission anges i procent och är ett mått på hur mycket ljus linsen släpper igenom. Ett obehandlat glas kan som mest släppa igenom 95% ljus.
Riktmedel: Ett kikarsikte har antingen medförstorande riktmedel eller icke-medförstorande riktmedel. Vilket riktmedel man bör välja beror på funktion, användningsområde och personlig smak. Ett icke-medförstorande riktmedel ligger i andra bildplanet (SFP – Second Focal Plane) och behåller sin storlek genom hela förstoringsomfånget, medan ett medförstorande riktmedel ligger i första bildplanet (FFP – First Focal Plane och innebär att riktmedlet ändrar storlek och blir grövre vid hög förstoring.
Med belyst riktmedel menas att riktmedlet tillförs ljus från batteri eller annan energikälla. Belyst riktmedel kan vara en stor fördel vid skymningsjakt.
Ögonavstånd: Ögonavståndet anger det maximala avståndet man kan ha från ögat till första linsen och fortfarande se en tydlig bild. Ögonavståndet är oftast längre på ett kikarsikte än en handkikare, för att det ska finnas utrymme för vapnets rekyl. Vanligt ögonavstånd för kikarsikte är cirka 6-12 cm.
Utgångspupill: Utgångspupill anges i milli-meter, ett mått som man får fram när man dividerar objektivdiametern med förstoringsgraden.
Utgångspupillen är den diameter ljus som släpps in genom kikaren. Alltså kräver en hög förstoring också ett större objektiv för att det ska bli ett bättre ljusgenomsläpp. Exempelvis får du en större utgångspupill och ögat kan tillgodose sig mer av ljuset i kikaren 8×42 än i kikaren 10×42 (42 mm / 8x = 5,25 mm, medan 42 mm / 10x = 4,2 mm).
Tubdiameter: Tubdiameter anges ofta i millimeter och säger hur tjock kikarens mellantub ”kropp” är. Detta är viktigt att hålla koll på när du ska köpa kikarmontage och ringar till din optik.
Synfält: Synfält anges ofta i antal meter vid 100 meter. Det är ett mått som säger hur brett ditt synfält blir när du ser genom kikaren.
Ballistiktorn: Ett ballistiktorn konfigureras tillsammans med kikarsiktets riktmedel antingen som topptorn eller sidotorn för att kompensera för en fallande kulbanan, kompensera för vindavdrift. Ett ballistiktorn kan göra det enklare att sikta och fokusera på långt håll.
KIKARSIKTEN & JAKTFORM / SKYTTEFORM
Drevjakt
Ca. 1-6×24
Pürschjakt/ smygjakt
Ca. 2-12×50
Vaktjakt
Ca. 2,5-15×56
Toppjakt
Ca. 3-18×50
Long range/ långhållsskytte
Ca. 5-30×50
MÖRKERSIKTEN – för nattjakten
Digitala mörkersikten & termiska kikare gör att du ser i mörkret
Från jakt med sikte och ficklampa, till digitala kikarsikte, och nu till jakt och viltobservationer med värmesikte. Med teknikutvecklingen har det uppkommit flera digitala och termiska lösningar för att kompensera när ljuset inte räcker till, från jakt i skymning eller månsken till becksvart natt.
Ett mörkersikte med Night Vision förstärker det befintliga ljuset och en IR-lampa fungerar som en ficklampa när det är för mörkt. Ett bra alternativt är ett digitalt natt/dag-sikte som fungerar som ett vanligt kikarsikte under dagen och kan ställas in till Night Vision under skymning. Tänk på att digitala kikarsikten och bildförstärkare ej är tillåtna vid jakt dagtid, endast jakt på vildsvin nattetid är tillåtet
Ett digitalt mörkersikte är ett bra komplement för dig som ska ut på åteljakt. Ska du däremot jaga under natten, till exempel vildsvin som är mest aktiva nattetid, är det bättre att se sig om efter ett termiskt sikte. Ett mörkersikte med Night Vision kräver att det finns lite ljus för att det ska fungera, medan ett termiskt sikte fungerar lika bra hela natten. Ett termiskt sikte registrerar viltets kroppsvärme och är inte beroende av hur ljust det är ute. Ett termiskt sikte eller värmesikte visar en högkontrastbild med konturer över hur mycket värme allt i naturen alstrar, allt från träd, gräs och vilt. Ofta finns flera olika inställningar där du kan välja att visa kontrasten i olika färger, till exempel att värme visas i vitt och kyla visas i svart. Ett värmesikte är ett oerhört bra hjälpmedel vid vildsvinsjakten.
Termiska kikarsikten är vanligt både som handhållna enheter och som clip-on, där du monterar det termiska kikarsiktet på ditt befintliga kikarsikte. Flexibiliteten som kommer med termiska clip-on sikten gör det möjligt att använda ditt vanliga kikarsikte längre in på kvällarna utan att behöva byta till ett dyrare kikarsikte anpassat för skymningsjakt.
Multifunktionell digital optik
Multifunktionella digitala lösningar för att optimera jakten
Digitala lösningar öppnar dörren för många funktioner och även där flera enheter kan synkroniseras och konfigurera personliga profiler. Likt handkikare finns idag kikarsikten med inbyggda avståndsmätare, och Bluetooth som gör att den kan kommunicera med andra smartenheter som t. ex. separat avståndsmätare eller din mobiltelefon. Likt funktionen hos en kamera kan ett digitalt kikarsikte också ha inspelningsmöjligheter, som låter dig spara dig oförglömliga minnen från jaktögonblicken.