Ditt vapen – Din vän för många år framöver
Du och ditt vapen ska förhoppningsvis tillbringa mycket tid tillsammans, så välj vapen med omsorg. Vi på Jaguargruppen erbjuder vapen för alla typer av jakt. Oavsett om du är jägare, sportskytt, tävlingsskytt eller hundförare så har vi vapnet för dig. Vi saluför flera av marknadens mest kända varumärken inom kulvapen, kulgevär, studsare, halvautomat, repeterstudsare, kombivapen, hagelvapen och luftgevär.
Vår evolution och utvecklingen av jakten
I människans begynnelse fanns inga skjutvapen, utan man fick förlita sig på sin fysiska styrka och listighet. Vapen som användes då var väldigt enkla till utformningen. Det kunde vara stenar, fällor eller vassa pinnar med en stor portion samarbete för att fälla ett djur. En väsentlig skillnad från i dag.
Sen i början av människans existens har vi jagat för att främst överleva dagen, försörja sin familj och sin stam. Djuren som fälldes användes då huvudsakligen som mat, där hudarna användes till kläder och andra nyttoområden. Djuren gav energirik föda i form av protein och fett. Idag vet vi att just fettet från djuren har spelat en betydande roll i utvecklingen av våra hjärnor som till stor del består av fett. Man räknar med att upp till sjuttio procent av hjärnan består av näringsämnet fett.
I Sverige har jakten länge varit en definierad form av aktivitet. Jakten bedrevs för att skydda jordbruket, boskap och husdjur men också som nöje åt det kungliga och adliga folket. Jaktstadgan år 1647 var den första lag som gällde för hela Sverige. Då blev nästan all jakt förbehållen kungen och adeln, med några få undantag för Norrland och kusterna. Först 1789 tog jakten en ny vändning, när kungen utfärdade en förordning som gav bönderna rätt att jaga på dina egna ägor. År 1830 bildades Jägare-Förbundet som skulle se till jägarnas intressen, rädda viltstammarna från utrotning och sprida kunskap om hur viltstammarnas skulle förvaltas. Nästan 100 år senare trädde en ny jaktlag i kraft som gav utökade möjligheter till viltvård i praktiken och som gav organisationen ”Jakt- och viltvårdsuppdraget” som gäller än idag. Idag samlar Jägareförbundet drygt 155 000 medlemmar i tre regioner, fördelade på 21 länsjaktsvårdsföreningar och cirka 350 jaktvårdskretsar.
Guiden till ditt första jaktvapen
Att välja ut sitt första vapen eller vapenpaket är en mäktig känsla. Du är klar med din jägarexamen och ska äntligen investera i ditt första vapenpaket. I Jaguargruppens butiker har vi lång erfarenhet av att hjälpa nyblivna jägare och återkommande kunder med anpassade vapen och vapenpaket.
Förutom valet av kaliber och vilken typ av jakt som ska bedrivas har din egen kropp en helt avgörande roll. Utifrån din längd, anläggning, med eller utan kindstöd och en mängd andra parametrar hjälper vi dig att ta fram enskilda vapen eller kompletta vapenpaket som passar dig och ditt skytte. Det viktiga är att du får ett vapen som är optimerat efter dig och dina behov. Känslan är viktig och det är detaljer som kan vara avgörande hur det känns. En känsla som bara du kan avgöra.
I Jaguargruppen har vi över 200 vapenmodeller och många optikalternativ i lager för omgående leverans. Vi har en bred kompetens av många varumärken och modeller vilket bidrar till att vi alltid kan erbjuda flera vapenpaket som kommer passa dig och ditt skytte.
Jakten på det perfekta vapnet
När du väl har tagit din jägarexamen och blivit godkänd på de tre praktiska proven; hagelgevärsprovet, grundprovet för kulgevär och högviltsprovet är det dags att ta beslut på vilken typ av jakt eller skytte du kommer utöva. Det styr nämligen valet av vapen, kaliber och vilken ammunition som du kommer att använda. För att göra det lite enklare har vi på Jaguargruppen gjort en guide till dig som ska köpa ditt första vapen eller för dig som ska uppdatera din vapengarderob.
Vilket vapen ska jag välja, kula, hagel eller både och?
Vapen delas in i tre huvudgrupper. Kulvapen, hagelvapen och kombivapen. Varje typ av vapen har sina fördelar och är anpassade och reglerade för jakt på olika viltarter. Tänk på att ett vapen är en stor investering, så ta hand om ditt vapen, det lönar sig om du någon gång vill byta in det och uppgradera din vapengarderob. Vapen finns i många prisklasser och materialval. Traditionellt tillverkade gevär och kulvapen har ofta stock i valnöt. Träets ådring och bearbetning i kombination med gravyr och detaljrikedom är en faktor som kan påverka prisbilden. Stocken kategoriseras i en skala som kallas grade, där en hög grade är tillika en uttrycksfull och praktfull stock. Det finns också en stor mängd fina högpresterande vapen med stockar tillverkade i syntetmaterial. Kulvapen och hagelgevär med syntetstock är praktiska och kräver inte riktigt samma underhåll som ett vapen med valnötsträ. Det finns mycket att tänka på, och här kan våra duktiga medarbetare i Jaguargruppens butiker kan hjälpa dig i ditt val.
Hagelvapen:
Hagelgevär används främst vid jakt på viltarter som rådjur, fågel och småvilt. Ett hagelgevär kan vara enkel- eller dubbelpipigt. Det finns också hagelgevär med magasin, då kallas de för pumphagelgevär eller pumprepeter där man laddar om genom att dra framstocken bakåt för att ladda. Halvautomaten är också ett hagelgevär som automatisk laddar om efter varje skott.
Har geväret dubbla pipor kan det sitta bredvid varandra sida vid sida eller ett övre och ett under som i en bock. De flesta hagelgevär är så kallade brytvapen. För att kunna ladda ett traditionellt brytvapen för man toplevern åt sidan för att öppna upp vapnet. En del hagelvapen är också utrustade med ejektorer som gör att patronerna kastas ur pipan automatiskt när du bryter och öppnar upp geväret. De flesta gevären på marknaden idag är utrustade med automatsäkring för ett säkert handhavande.
Principen för ett hagelgevär är att när du har avfyrat ett skott skickas en svärm av hagel mot målet. Man brukar säga att 30 meter utgör en övre gräns för avståndet vid jakt med hagel. Till skillnad från ett kulgevär, där pipan har invändiga räfflor som stabiliserar kulans bana och ökar precisionen så har ett hagelgevärets pipa i regel en slät insida. Här används i stället choker för att öka precisionen. När du köper ett nytt hagelgevär i Jaguargruppens butiker medföljer vanligtvis ett set med choketuber till ditt gevär. En choker är en hylsa som skruvas in i mynningen på gevärspipan. Choketubens uppgift är att samla hagelsvärmen för att få en bättre träffbild. Det finns flera modeller och varianter av choketuber för både jakt och sportskytte. Det finns också pipor som är trångborrade eller har fast borrning, för att ge skyttet en bättre precision utan choketuber.
Jakt med hagelgevär innebär oftast snabba skott där du snabbt lyfter vapnet och riktar pipan i en rörelse mot målet. Vanligtvis används spången som ett förlängt sikte som löper ovanpå pipan. Längst fram på pipan sitter sikteskornet. Optiska sikten och rödpunktssikten har blivit allt med populära för hagelgevär. Testa gärna, du kommer upptäcka en helt ny sida som kommer berika din jakt och ditt lerduveskytte.
Övning ger färdighet:
För att bli en riktigt bra skytt krävs det att du övar på att skjuta på rörliga föremål. Då är lerduveskytte en riktigt kul aktivitet. Inte nog med att du blir bättre på att skjuta på rörliga mål, just lerduveskytte är en fantastisk social aktivitet. Inom lerduveskyttet finns flera tävlingsgrenar för den som vill ta steget vidare. Skeet, Nationell Skeet, Trap, Dubbeltrap, Nordisk Trap, Sporting, och Field Target är exempel på skyttediscipliner. Är du sugen på att börja tävla? Tag gärna kontakt med din lokala skytteklubb eller Svenska skyttesportförbundet så kan de ge dig mer information.
Kulvapen:
Kulgevär är ett vapen som avfyrar en projektil eller en kula varje gång man trycker på avtryckaren. I dagligt tal kallas kulgeväret även för en älgstudsare eller studsare, vilket härstammar från tyska språket. Kulgeväret är ett allsidigt vapen som inte bara används till att jaga älg utan också annat högvilt.
Kulvapen delas ofta in olika klasser beroende på ammunitionens kulvikt och anslagsenergi. Det är alltså egentligen ammunitionen som avgör klasstillhörigheten men i vardagligt språk brukar man prata om ”Klass 1-vapen”, ”Klass 2-vapen” etc.
Kulvapen klasstillhörigheter:
Klass 1: Alla viltarter
Klass 2: Alla viltarter utom: älg, björn, hjort, visent, myskoxe, Mufflonfår, varg och vildsvin
Klass 3: Alla viltarter utom: älg, björn, hjort, visent, myskoxe, Mufflonfår, varg, vildsvin, säl, rådjur, järv, lodjur och bäver.
Klass 4: Vildkanin, ripa, järpe, fasan, rapphöna, duva, kråka, råka, skata, kaja, nötskrika, björktrast, koltrast, stare, gråsparv, pilfink, iller, frett, mård, hermelin, vessla, lämmel, råtta, mullvad, sork, bisam, mus, havstrut, gråtrut, silltrut, fiskmås, skrattmås, sothöna.
Repeterstudsare
Med en repeterstudsare gör skytten manuellt en bakåtdragande mantelrörelse med slutstyckshandtaget eller bygeln som med hjälp av slutstycket drar tillbaka och kastar ut tomhylsan och på vägen framåt via magasinet automatiskt för in en ny patron i loppet. Repetergeväret återfinns i olika varianter, bygelrepeter, cylinderrepeter och i pumputförande. Bygelrepeter är en klassiker som du säkert sett i Westernfilmer där bygeln är belägen på vapnets undersida. Cylinderrepeter är det numera mest använda repetergeväret där slutstyckhandtaget är placerat på höger- eller vänstersidan beroende som du är höger- eller vänsterskytt.
Halvautomatiska studsare
Med en halvautomatisk studsare tar vapnet hjälp av gastrycket i patronen som utför samma moment med slutstycket som repeterstudsaren, för att kasta ut tomhylsan efter att du avfyrat ett skott och för sedan in en ny patron i patronläget. Du behöver med andra ord inte repetera ”ladda om” varje gång för hand. Halvautomatiska jaktvapen är populära vid jakt på exempelvis vildsvin där du ibland behöver kunna avlossa flera snabba skott efter varandra.
Dubbelstudsare
Detta är ett brytvapen med två pipor. Principen för att ladda är likt ett hagelvapen. Dubbelstudsaren öppnas upp och du laddar patronerna manuellt i varje patronläge. Dubbelstudsare har oftast dubbla avtryckare vilket innebär att du snabbt kan komma till ett andra skott då du inte behöver göra någon mantelrörelse.
Kombivapen – jakt med både hagel och kula
Om du har jagat några år och prövat att jaga flera sorters vilt under en och samma jakt är kombivapnet ett omtyckt alternativ. Med ett kombinationsvapen får du nämligen tillgång till både hagel och kula i samma vapen. Ett kombivapen är i regel lite tyngre eftersom det har flera pipor, å andra sidan kan du koncentrera dig på ett vapen och vara väl förberedd för att komma till skott både för kula och hagel i samma jaktvapen. Det finns flera typer av kombinationsvapen i flera olika kaliberkombinationer och namnen på vapnen kan verka vara en aning förvirrande, med det reder vi ut.
Drilling
En drilling är ett kombinationsvapen med både hagel och kula. Drilling delas upp i Hageldrilling och dubbelstudsardrilling. Hageldrilling har två hagelpipor och en kulpipa och dubbelstudsardrillingen har två kulpipor och en hagelpipa.
Kombibock
Kombibock eller bock som det också brukas kallas är ett vapen där du får tillgång till en kula och ett hagelskott. På en kombilock sitter i allmänhet hagelpipan överst och kulpipan underst. Beroende på tillverkare och fabrikat skiljer det sig åt om du avfyrar hagelskotten på den främre eller bakre avtryckaren.
För att ladda ett kombivapen, en dubbelstudsare, en drilling eller en kombilock behöver du bryta vapnet likt ett traditionellt hagelvapen. Det finns inga magasin till kombivapen, så därför är det viktigt att du har bra koll på hur du förvarar din ammunition när du behöver fylla på.
Kaliber – Det är tjockleken som bestämmer
Kaliber är ett mått som anger den minsta invändiga diametern på ditt skjutvapens pipa eller lopp. I Europa används millimeter medan USA och England anger bråkdelar av tum i sina benämningar. Exempel: Står det 6,5×55 på din jaktammunition är kalibern 6,5 mm i diameter och hylslängden 55 mm. Om det däremot står 0.22 eller 0.300 på din patron så är kalibern 0,22 tum respektive 0,300 tum. Kaliber och ammunitionsvalet styr vilket vilt du får jaga. Det finns en tydlig kategorisering i klassindelningar som reglerar vilket vilt du får jaga med respektive kaliber och ammunition. Här är exempel på vanliga kalibrar för studsare och kulvapen: Kaliber: .22 lr, .17 HMR, .243 W, 6,5×55, 270 W, 308 W, 30-06, 8×57 IS, 9,3×62, 7 mm RM, 300 WM, 8×68 IS, 338 WM, 375 H&H M.
Övning ger färdighet:
Precis som hagelskytte kräver skytte med kula övning för att du ska kunna bibehålla och utveckla dina skjutkunskaper. När du skjuter med kulvapen skjuter du oftast på längre avstånd och då kan benstöd i mindre format likt bipod eller ett 1-4 bensstöd vara till god hjälp. Har du inte ett vapen där du kan byta pipsystem till ex. kaliber .22 som är en betydligt billigare ammunition att öva med, kan vara en god idé att köpa ett kulgevär i kaliber .22 eller .17 HMR. Prata med din lokala Jaguarbutik så visar de vilka möjligheter som finns för att du ska kunna öva och träna till en rimlig kostnad. För att öva och träna skytte är både kul och lärorikt!
Luftgevär
Att skjuta med luftgevär för att träna sitt skytte är en kul aktivitet som passar hela familjen. I Sverige finns det många skytteföreningar som fokuserar på främst tävlingsskytte. De vanligaste typerna av luftgevär är PCB samt fjäderdrivna. Det är exempel på mekanismen som driver luftgeväret. Vilket du väljer handlar mer om tycke och smak samt vilken hastighet som kulan har ur mynningen. Generellt sett är PCB det som ger högst utgångshastighet. Ammunitionen som används är spetsnoskulor, allroundkulor och rundkulor.
Rekyl – Newtons tredje lag
Du som redan är jägare eller skytt har vid det här laget blivit bekant med vad rekyl är, men för dig som är ny inom området och planerar att ta jägarexamen tänkte vi förklara lite kring begreppet. Rekyl är helt enkelt den bakåtriktade kraft som ditt vapen gör när du avfyrar ett skott. Den kraft som kulan har när den lämnar mynningen på pipan, är den kraft som också studsar tillbaka mot din axel. Eller som Isaac Newton skulle uttryckt det, ”två kroppar påverkar alltid varandra med lika stora men motriktade krafter”. Oavsett vilket vapen du skjuter med kommer du uppleva mer eller mindre rekyl. Grova ammunitionsladdningar som behövs för jakt av större vilt ger också upphov till större rekyl. För att minska rekylen finns det rekyldämpade plattor och de flesta vapen har också inbyggda rekyldämpade system för att minska rekylen. Detta gäller både för hagelgevär och kulvapen.
Lär dig att vårda ditt vapen
Dina vapen behöver vårdas för att du ska kunna utöva din jakt och ditt skytte på ett säkert sätt. En pipa som inte blivit rengjord på rätt sätt kan ge upphov till otrevliga överraskningar. Vapnets inre och vitala delar behöver också smörjas och underhållas, precis som din bil eller cykel för de ska fungera optimalt. Därför kan vi redan nu berätta att du kommer bli bästa kompis med både läskstången och läsklinan när du införskaffar ditt första vapen. I våra Jaguarbutiker finns bra hjälpmedel och kunskap. Vi delar gärna med oss och berättar hur du ska rengöra ditt kulvapen och hagelgevär på bästa sätt. Tips kan också vara att du lämnar in ditt vapen på en årlig service där vi går igenom hela ditt vapen för att du ska känna dig trygg i ditt utövande.
Vapenpaket – för nyblivna och erfarna jägare
Oavsett om du är en nyexaminerad jägare eller har flera års erfarenhet av jakt är ett vapenpaket ett bra alternativ. Vi inom Jaguargruppen har satt ihop över 125 prisvärda vapen och paket med både kikare och ljuddämpare. Allt finns samlat i vår vapenkatalog som du hittar på vår hemsida jaguargruppen.se. Grunden i ett vapenpaket är självklart vapnet som är den centrala delen i jakten. Därefter har vi byggt på med kikare och ljuddämpare som enkelt kan justeras om du vill uppgradera.
Kikarsikte
I alla våra vapenpaket finns det med ett kikarsikte alternativt ett rödpunktssikte. Kikarsikten är till för kulgevär och rödpunktssikten kan användas både för kulvapen och hagelgevär. Siktets primära uppgift är för att du ska kunna se exakt var du kommer träffa. Du kan också komplettera ditt kikarsikte med ett så kallat nattsikte eller mörkersikte som förstärker ljuset så du jaga under mörkrets timmar. Det finns även nattkikare och mörkersikten med funktioner som gör att du kan spela in hela din jaktsekvens med mera. Alla kikarsikten finns med olika förstoringsgrader som är anpassade efter vilken typ av jakt du ska bedriva. Berätta hur du kommer jaga så visar vi på bra lösningar i din Jaguarbutik!
Ljuddämpare
Ljuddämparen har kommit att bli den tredje främsta delen som ingår i våra vapenpaket. Ljuddämparens främsta uppgift är att reducera ljudet, men ljuddämparen bidrar också till minskad rekyl och bidrar därmed till att ditt skytte blir stabilare. Precis som vapen och kikare finns ljuddämpare i flera storlekar och anpassas efter ditt vapen.
Justerbar kolvkam, ADJ
Som vi har berättat tidigare är våra kroppar avgörande i vilket vapen, kolv och piplängd som du ska använda. Med en justerbar kolvkam eller ADJ som det också brukar benämnas ges möjligheten att enkelt justera höjden på kolven så att ditt öga hamnar i samma linje som kikarsiktet. Många studsare och kulvapen levereras komplett med justerbar kolvkam. Om det inte finns från början går det i många fall att komplettera så ditt vapen blir ergonomiskt för just dig och dina förutsättningar blir optimala för din jakt eller ditt skytte.
Inskjutning av ditt vapen – lär känna din utrustning
Alla vapen ska skjutas in för att träffbilden ska bli korrekt. Allt handlar om att du ska kunna känna dig 100% säker vid varje skott. Viktigt att nämna är att du även ska skjuta in ditt vapen med de olika ammunitionstyperna du kommer att använda. Om du har köpt ett modulärt vapen med utbytbara pipor ska även dessa skjutas in för att säkerställa att träffbilden blir optimal. Våra vapentekniker gör alltid en grovinskjutning av ditt vapenpaket, dvs. vapen med ett komplett monterat kikarsikte på 100 meters avstånd. Inskjutning och finkalibrering beroende på ammunition och avstånd är ett fantastiskt ögonblick som du ska tillvara på för att lära känna din nya vapenutrustning. Främst för skjuta in ditt vapen men också för att du ska bli en bättre skytt. Även de som har jagat i många år behöver öva för att vara på topp.
Välkommen till Jaguargruppen – vi hjälper dig med din jaktutrustning!