Att tänka på när du anlägger en foderplats
Nordhunts foderspridare ökar chansen till lyckas vildsvinsjakt
Det fälls idag fler vildsvin än älgar. Men fortfarande ställer vildsvinen till elände för många bönder. Vildsvinsstammen ökar stadigt och jägarkåren har ett viktigt ansvar att hålla stammen på acceptabla nivåer.
I områden där man arbetar med utfodring har det visat sig att det mesta av maginnehållet hos skjutna vildsvin utgörs av foder. Det är goda nyheter för omkringboende bönder. Vildsvinen är som allt annat vilt – de letar hela tiden efter det enklaste sättet att hitta mat. Därför är det ingen dum idé att anlägga en åtelplats.
Nordhunt foderspridare
Nordhunts foderspridare är utvecklad och framtagen i Sverige. Den är tillverkad och konstruerad i hållbart stål som klarar våra tuffa nordiska förhållanden och sprider lätt det mesta i foderväg. Tratten är av stål med lackerat ytskikt vilket gör att fodret lätt glider ner. Skyddsgallret håller snyltare borta från spridarplattan och minimerar därmed spill. Lätt att mata och hålla rent.
Här kommer några tips att tänka på när du ska sätta upp Nordhunts foderspridare:
- Hur stor är jaktmarken? Jägareförbundets rekommendationer anger att det bör vara minst 200 meter till grannens mark. Det innebär att din jaktmark inte kan vara mindre än 16 hektar. Kom också ihåg att du inte får locka vilt från annans marker.
- Tänk igenom var du anlägger din åtel. Det bör inte vara alltför långt till daglegan, och vildsvinen bör inte behöva passera öppen åkermark eller vägar för att ta sig till den. Det kommer bli bök kring åtelplatsen, så om du hittar en plats där berget går i dagen. En hård botten ger en fräschare plats, med en mjuk, vattensjuk plats har du snart skapat lervälling.
- Glöm inte vindriktningen. Det är smart att inte sätta tornet så att vindriktningen går över åteln eller det ställe där flocken stannar upp och kollar läget innan de vågar sig fram. Det gäller att hitta balansen så att vildsvinen känner sig trygga och du kan sitta i ditt torn utan att bli avslöjad.
- Storleken på fodertunnan kan variera. En stor på 200 liter kräver inte påfyllning så ofta, men kräver istället en rejäl upphängningsanordning. Nackdelen med mindre är att du måste fylla på den ofta. Det viktigaste här är att åtelplatsen aldrig står tom.
- Vad du väljer att fylla foderspridaren med är ofta en ekonomisk fråga. Majs, som många tycker är bäst är dyrt och vildsvinen gillar de billigare foderärtorna nästan lika mycket. Det finns de som tycker att bröd och kakor fungerar bra, och visst, vildsvinen gillar liksom vi sötsaker. Men det är inte deras naturliga föda och dessutom riskerar djuren att få hål i tänderna.
- Ofta räcker det att sätta foderspridaren på två gånger per dygn. Första gången strax före skymningen och den andra en stund senare. Väljer du att sprida mitt på dagen får du räkna med en hel del svinn – nötskrikor och ringduvor gillar också majs och foderärtor.
Lycka till med din åtelplats!