Aimpoint Acro C-2 i ny film
Aimpoint satsar på egen filmproduktion
De senaste fem åren har Aimpoint som redan är en välkänd aktör genomgått en stor expansiv fas. Flera nya roller har tillsatts med bland annat en content manager med kompetens inom film och bild.
– Vi har ju gjort flera filmer tidigare, säger Alexander Nordin som är företagets försäljningsschef för den -kommersiella försäljningen, men då har vi använt externa partners genom åren.
Tack vare den nya kompetensen kunde man i höstas filma företagets första egna ”inhouse”-produktion. ”Stjärnan” i filmen är förstås det nya Aimpoint Acro C2-siktet som lanserades i fjol.
– Det är ju det siktet vi vill synas med på marknaden just nu, förklarar Alexander Nordin.
Aimpoint Acro C-2
Med Acro-serien som lanserades 2018 skapade Aimpoint en ny kategori av sluten rödpunktsoptik där den slutna designen skyddar punkten från lera, smuts eller andra element som kan störa strålgången från dioden upp till linsen och därefter tillbaka till skyttens öga. C 2-modellen har en batterikapacitet på hela 50 000 timmar, den senaste LED-tekniken och smarta flipplock för montering fram och bak.
Siktet är ursprungligen framtaget för montering på pistoler, men det fina i kråksången är att det tack vare siktets monteringsinterface är både enkelt och smidigt att flytta mellan olika vapen. Och det är en del man gärna ville visa i den nu aktuella filmen: Swedish Driven Hunt – Combo Hunt in Southern Sweden.
Riktiga jägare deltar i filmen
Filmen är inspelad på ett antal olika platser i Skåne, dels på en fastighet vid Sturups flygplats, som heter Börringe, dels på en skjutbana strax utanför Malmö samt på Maltesholm mellan Degeberga och Kristianstad. Medverkar i filmen gör Magnus Samuelsson och hans bror Torbjörn, båda mycket erfarna jägare och en del av den grupp som är Aimpoints ansikten utåt.
– De är helt enkelt ”riktiga” jägare, konstaterar Alexander.
Språket i filmen är engelska, delvis för att passa en global publik. Men medverkar gör också några franska distributörer.
– De blev Årets distributörer så vi ville tacka dem genom att bjuda deras säljkår på den här upplevelsen.
Vad tyckte fransmännen om jakt i Sverige?
– De tyckte att det var fantastiskt kul att få uppleva Sverige med våra traditioner. Vi körde både hornblåsning och viltparad som inramats av granris och eldar. De har ju lite andra traditioner i Frankrike.
Filminspelning i Skåne
Filmen spelades in under några dagar i oktober och inleddes med middag där alla förväntningar diskuterades. Morgonen därpå for sällskapet till skjutbanan för att skjuta in sig och sina Aimpoint Acro C-2 innan själva jakten satte igång på Börringe kloster.
Skånskt, brutet landskap, åkrar med insprängda skogspartier kräver extra säkerhetstänk. Det myllrar av dovhjort längs hela den delen E65.
– Här finns fantastiska stammar av primärt dovhjort och vildsvin. Men de kommer inte av sig själva utan det handlar om god förvaltning, slår Alexander Nordin fast.
Vildsvin siktades också.
Eftersom filmens syfte är att visa den bredd som Aimpoints produkter erbjuder produkter jagade man med såväl kula som hagel. Jaktdag nummer två hölls även den på Börringe, men då hade man i stället monterat Aimpoint Micro S-1:or på gästernas hagelvapen.
– En mycket trevlig andjakt med väldigt bra skytte och välflygande fågel och ett trevligt inslag att bryta av med, säger Alexander Nording.
Aimpoint® Micro S-1
Aimpoint® Acro C-2
En film som speglar jakt i Sverige
Jaktdag tre begav man sig norrut, till Maltesholm där det finns en artrik klövviltsstam och stort bestånd av framför allt dovvilt i godsets storskog.
– Vi fick ihop flera terrabyte film på de fem dagarna, konstaterar Alexander, det blev ett mustigt event!
Att komprimera ner mängden film till 51 minuter blev ett grannlaga arbete som gett mersmak.
– Vi kommer definitivt göra fler filmer, fast kanske inte fullt så långa. Nästa gång kanske vi delar upp materialet i 20-minutersfilmer i stället. Många timmars jobb blev det, men vi hade väldigt kul, det ska jag inte förneka!
Ingen aktivitet man ska chansa i
För Magnus Samuelsson hänger jakt och skytte ihop. Ända sedan han och brorsan Torbjörn sprang bort till gårdens närbelägna skyttebana som små har intresset funnits där.
– Jag tränar fortfarande skytte ett par gånger i veckan, berättar han.
Tävlingar blev det också, inte bara i Strongman utan även i både skytte och slalom som ung. I samband med att han slutade tävla i Strongman och flyttade hem till Sverige 2008-2009 började han titta efter nya utmaningar. (Let’s dance var en.)
– Sen ringde de från Aimpoint och frågade om jag var intresserad av att jobba med dem.
Och eftersom han redan använde Aimpoints sikten behövde han inte fundera så mycket på den saken. Fast han poängterade att brodern Torbjörn i ärlighetens namn var duktigare, både som jägare och som skytt: ”Det är bättre att ni ringer honom”, sa han. Varpå båda bröderna Samuelsson knöts till företaget.
Aimpointkonceptet
– När jag sedan fick träna med Aimpoints instruktörer fick jag ett nyintresse för skyttet. Det finns både algoritmer och mönster: så här ska du göra för att få ett bra avslut. När man nördar loss lite så blir det kul.
Magnus berättar att han lagt mycket tid på skyttet, och speciellt på Aimpointskoncept: att skjuta med båda ögonen öppna.
– Du tittar med båda ögonen, lägger an vapnet och sen ser du den här pricken. Den ska vara så fri som möjligt. Du ska ha så lite känsla som möjligt av att du tittar i någonting, blicken ska ligga på målet. Uppmärksamheten ska vara där den ska vara – och där ska det finnas en prick. Det är just det som gör den här lilla Acro C-2 så bra.
Acro-seriens fyrkantiga huskropp hjälper till att minimera eventuellt tunnelseende, konstaterar Magnus som gillar att ramen kring siktet är så tunn.
– Om jag tittar på en tavla har jag full koncentration på tavlan, sen när jag lyfter riktmedlet vill jag ha samma fokus, men med en prick som hjärnan uppfattar som att jag ser den med bägge ögonen. Siktet ska vara så litet som möjligt för att skapa så stor frihetskänsla det går.
En unik sak med Acro C-2 är att den går att flytta mellan olika plattformar, det vill säga pistol, gevär, karbin även om Magnus bara flyttar den mellan sina jaktgevär.
– Även för oss som nördar in ordentligt och skjuter mycket på tavla är siktet bra. Rödpunktssikten är ju annars mest kända på rörliga mål, men jag skjuter med min Aimpoint även när målet står stilla. Man står stadigare med båda ögonen öppna, microvibrationerna blir mindre.
Och det säger sig själv att skottet blir bättre när skytten har en solid grund.
Jakten handlar om upplevelser
Att få komma ut på jakter i andra landskap än hemma i Östergötland ser Magnus som en stor förmån.
– Alla dessa fastigheter som vi får vara på i Skåne där naturen skiljer sig så mycket från där jag är uppväxt… Att få komma ner och se alla dessa volymer av djur, det är en upplevelse. Tack vare samarbeten och min hobby får jag vara med en hel del ute. Jag är ganska trygg i att skyttet fungerar gott. Det här är ingen aktivitet där man ska chansa. Det är därför man ska ha material som passar en med lämpliga riktmedel som man har tränat på.
Han konstaterar att ju äldre han blir, desto mer handlar jakten om upplevelse snarare än att få skjuta många skott.
– Vi är där för att utföra en uppgift, att ta ner stammen. Vi ska selektera ut rätt djur och sköta det hela på ett korrekt sätt. Att få stå där och uppleva det hela känns priviligierat, och har man tur så får man med något hem.
Swedish Driven Hunt
Spoiler alert vad gäller Swedish Driven Hunt – Combo Hunt in Southern Sweden – det blir skott. Men också tillfällen där det inte smäller. Vid ett tillfälle kommer en hel flock dundrande framför Magnus.
– Då är det bara dumt att försöka välja ut rätt djur. Det är bara att vänta på ett stopp, man vill ju ha rätt djur. Men de stannar aldrig tjänligt.
Magnus känner sig nöjd med filmen
– Jag tycker att de har gjort ett väldigt fint jobb. Det är inte lätt med film. Vid drevjakt går det mesta snabbt. Om man ska filma gäller det att få med det på film. Då måste man ha lite tur att djuren kommer ut på rätt ställe. Man kan investera en massa tid och pengar, hyra folk och marker och så kan man ha otur så att det inte kommer några djur.
Själv har han medverkat en hel del i utländska jaktfilmer tidigare, nu var det roligt att få medverka i en helsvensk produktion.
– Det här är en väldigt fin produktion som speglar den svenska jakten med allt vad det innebär på ett mycket trevligt sätt.
Om sin egen insats är han ganska blygsam
– Pratet blir ju lite på uppstuds. Ibland säger man något halvvägs och så händer något så att man kommer av sig. Efteråt vet man inte riktigt vad som sagts. Men det här är något som jag tycker är roligt, samarbetet med Aimpoint är också roligt. Det är ett företag med bra folk.
TEXT: Tina Hjorth Svensson
FOTO: Aimpoint