Att beställa ett unikt custom-vapen
Merkel K5 Custom kipplauf
Jägare och skyttar har en stor gemensam faktor. Man tränar, man förfinar, man maximerar och allt arbete och tid endast för att kunna leverera en perfekt träff med den första kulan. Om det sen är en träff i ett vitalt organ på ett vilt för att generera maximal urblödning eller för att träffa ett innertian på en pappfigur spelar kanske mindre roll. Målet är detsamma. Det som däremot skiljer sig är i många fall vapenvalet som i sig styrs av utövandet för vederbörande.
En långhållsskytt
En långhållsskytt väljer ofta ett vapen med tung pipa, löstagbart 10-skottsmagasin, ergonomisk syntetstock, rekylbroms och med ett kikarsikte som ofta kan ha förstoringsspann mellan 6-35 gångers förstoring. Kalibern är gärna 6,5×55, 6,5 Creedmor eller .308 Win. Där finns såklart en uppsjö kalibrar till väl lämpade för detta men låt oss ta det vid ett annat tillfälle.
En passskytt
En passkytt som vill ha ett lämpligt alternativ väljer däremot ofta ett vapen med 51-56 cm pipa, löstagbart 5-skottsmagasin, syntetstock med justerbar kolvkam, ljuddämpare och ett kikarsikte som kan vara alltifrån icke förstorande rödpunkt till en sikte i förstoringsspannet 1-4, 1- 6 eller 1-8 gångers förstoring och litet objektiv.
En hundförare
Sen finns det hundförarna, och ja, dom är lite för komplicerade för att kunna ta upp här men generellt kan man säga att merparten av dessa idag har vapen som har manuell uppspänning av slutstycket (och det är i mitt högst privata tyckande det bästa alternativet) för säker vapenhantering i den miljön som hundförare ofta jobbar i. Återigen, det är sett utifrån mitt perspektiv och med dom klövviltsjakter som jag själv brukar deltar i.
Det optimala vapnet för utövandet
För dessa olika utövanden lämpar sig olika vapenuppsättningar. Jag har själv ett vapen som mer än väl klassar in i varje kategori ovan och jag är supernöjd med den uppsättning jag har, dock har jag på senare tid upptäckt att jag faktiskt saknar ett vapen som går att bära länge utan att bli betungande. Jag har testat diverse vapen med carbonstockar och fann en favorit med tumhålsstock och justerbar kolvkam. Men det har visat sig att den inte var helt optimal så som jag önskade ha det. Var det dåligt väder ute så blev stocken hal och när veteaxen eller små kvistar rispade emot så lät hela stocken som när man öppnar en chipspåse. Lösningen i det fallet var att dra på vapentejp men helt plötsligt såg vapnet ut som en paramilitär historia. Och inte för att det på något sätt skrämde mig men det kändes inte helt rätt.
Så, tankarna började snurra runt i huvudet och någonstans långt bak i huvudet fanns en tanke om att jag faktiskt under en period ville ha en Ruger No.1 i kaliber 22-250 Remington till all den råbockspyrsch som jag under 90-talet ägnade en stor del av min tid till. Efter lite efterforskande på nätet så kunde jag hitta ett antal enkelskottar och planerna började smidas.
Välja rätt kaliber
Men innan jag skulle välja fabrikat på vapnet så ville jag ha kalibervalet klart. Och att välja en kaliber är sällan lätt. Där finns för många alternativ och många som ligger i gränserna till varandra. Dock stod det klart att det skulle vara ett klass 1 vapen, då studsaren skulle användas till både spannmålsjakt efter vildsvin och traditionell smygjakt på dovhjort och rådjur. Ja, såklart även älg om det var så att det fanns på dagordningen.
Då jag avskyr rekyl så ville jag att patronen skulle vara hanterbar och efter en första sortering så var det kaliber 270 Win, 7x57R, 7x65R, 308 Win eller 30R Blaser som jag stod inför. Att fråga jägare om vilken kaliber man ska välja för jakt gör sällan att man blir klokare, var och en är ju sin egen tro salig och därmed fick jag börja gnugga huvudet själv, läsa på och analysera. Jag fick en känsla ganska kvickt att 7x65R kunde vara rätt val, men jag valde att fortsätta jämföra ytterligare några kalibrar vilket gjorde mig lite konfunderad under ett tag. Patron med rand eller vanlig, vilket är bäst när det väl kladdar? Vilket har mest effekt i viltet och så vidare? Frågorna studsade runt i huvudet.
De olika kalibervalen jag funderade på var:
270 Win
270 Win är ju en nedstrypt 30-06 patron och har varit våldsamt populär vid drevjakter under många år. 270 Win är en väldigt behaglig patron att skjuta med och har en fin skottverkan i viltet. Att den dessutom generellt har en mycket fördelaktig kulbana gör ju inte saken sämre. Patronen skapades 1925 och trots att den är skapad i en 30-06 hylsa så klarar patronen av att prestera fullt även i korta 51 cm pipor.
Patron: Barnes Vor-tx TSX BT
Kulvikt: 9,1 gram
Hastighet på 0 m: 950 m/s
Energi på 0 m: 4143 joule
Drop på 300 m med 30 mm överslag på 100 m: 373 mm
7x57R
7x57R är ju en kaliber som ofta används i drillingar och är en väldigt ”lagom” patron. Lite mellanmjölksvarning nästan. Inte för kraftig, inte för vek, inte för snabb och inte för långsam utan bara, lagom. Patronen skapades 1892 och har sedan start varit tänkt för brytvapen.
Patron: Sellier & Bellot Exergy
Kulvikt: 9,7 gram
Hastighet på 0 m: 754 m/s
Energi på 0 m: 2757 joule
Drop på 300 m med 0 mm överslag på 100 m: 561 mm
7x65R
7X65R är ju den kalibern till kipplaufs som används mest frekvent på kontinenten. Patronen är snabb och har en bra kulbana vilket har uppskattats av bergsjägare och andra som gärna skjuter på lite längre håll. Patronen skapades 1920 och var från start tänkt till brytvapen.
Patron: Sellier & Bellot Exergy
Kulvikt: 9,7 gram
Hastighet på 0 m: 839 m/s
Energi på 0 m: 3414 joule
Drop på 300 m med 0 mm överslag på 100 m: 427 mm
308 Win
308 Win är en välkänd patron och merparten av repetervapnen som säljs i Sverige idag är i just denna kalibern. Den skapades 1952 i civil version utifrån den militära kalibern 7,62. Den militära kalibern 7,62 skapades 1951 och skiljer sig en del från 308 Win.
Patron: Barnes Vor-tx TTSX BT
Kulvikt: 10,9 gram / 168 gn
Hastighet på 0 m: 820 m/s
Energi på 0 m: 3687 joule
Drop på 300 m med 30 mm överslag på 100 m: 491 mm
Mitt val
Efter ett långt samtal med en person som är väl insatt i ämnet kom jag fram till att 7x65R skulle vara den optimala kalibern för mig. Patronen har ett gott rykte, framför allt på kontinenten och har vad jag söker.
Efter jag hade valt kaliber så var det ju vapnet som skulle lösas också. Eftersom detta var en studsare som jag helt och hållet tänkte att använda till lugn och selektiv jakt så hade jag några krav på det vapen jag skulle välja. Trästock, låg vikt, hög precision, bra tryck, pålitligt kikarmontage, utbytbar pipa som är gängad, manuell uppspänning, och gärna en graverad låda. Med dom kraven satta så blev urvalet av vapen ganska slimmat per automatik. Jag hade som sagt varit inne på Ruger No.1 men då den inte längre fanns i den kalibern jag ville ha så föll den bort. Dessutom är inte Ruger världskända för bra träkvalitet, vilket talade lite emot att jag skulle välja Ruger i detta fall. Kvar i urvalet stod Blaser K95 Luxus, Krieghoff Hubertus, Merkel K5 Extreme, Rizzini RK1. Alla dessa verkade ha det jag eftersökte inledningsvis. Efter att ha varit i olika Jaguarbutiker och klämt och känt så stod där två vapen kvar, Blaser K95 och Merkel K5.
Som jag nämnt ovan så ville jag att detta vapen skulle bli ett unikt vapen för mig, med en högst personlig prägel och förhoppningsvis något som pojkarna (mina söner) kan tänka sig att ärva och bära den dagen man själv inte gör det längre.
Vid detta tillfälle så hade jag kommit fram till följande specifikationer:
• Rak klassisk stock för maximal rekylupptagning med egna mått
• Kaliber 7x65R
• Grade 7 eller 8 valnöt
• Pistolgreppsrosett med gravyr och med mina initialer ingraverat
• Silverlåda med djurmotiv
• Guldfärgad avtryckare
• Guldfärgat slutstycke
• 56 cm gängad pipa
• Original sadelmontage
Att beställa ett custom-vapen
När dessa kriterier väl var satta så kontaktade jag Jaguargruppen och det visade sig kvickt att den tillverkare som kunde leverera detta snabbast (?) var en gammal välkänd fabrik i Suhl i Tyskland. Eftersom jag hade många specifika krav så fick jag direktkontakt med Merkels custom-avdelning. I min Jaguarbutik hjälpte de mig att skriva ihop mina önskemål och skicka till fabriken.
Det mesta av önskemålen var inga problem men där var ett par punkter som jag inte kunde få uppfyllda på grund av rent produktionstekniska skäl. Att få en rak klassisk stock var näst intill omöjligt inledningsvid och kolvmakaren menade på att ingen skytt vill ha en sådan kolv. Jag fick skriva och förklara att jag redan hade det på några av mina vapen och att det var betydligt mycket skönare att skjuta med dessa än med ett vapen med en bayersk backe. Det är såklart mycket tyckande och tänkande men jag hade ju sett att Blaser K95 fanns med rak stock så det borde inte vara några konstigheter. Det ska kännas bra att skjuta så jag stod på mig för att få mitt unika vapen enligt mina önskemål för efter lite övertalande så fick jag igenom min önskan om rak klassisk stock. Det visade sig i slutändan att kolvmakaren var själv en fantast av bayersk backe av traditionella skäl. Jag fick hjälp att ta mina mått i Jaguarbutiken och det skickades över till Merkel-fabriken.
Nästa krux var att få till 56 cm pipa, det gick bara inte. Det fick bli 51 cm pipa, och skulle jag ha flutad pipa så fanns bara semi weight pipa. I detta fall kände jag att det gick att acceptera. Jag kanske får lite mer obränt krut när jag skjuter och en därmed en imponerande mynningsflamma. Men det kan i och för sig säkert imponera på någon och vill man få bort mynningsflamman så finns där alltid ett alternativ som heter Freyr & Devik Ultimate Silence 131, även om en ljuddämpare är att anse som lite utav helgerån att sätta på en kipplauf. Men nöden har ingen lag.
Valnötskvalitet
En dag i slutet på september 2021 så kom bilder på de stockarna jag skulle få välja mellan. Där fanns ett tiotal olika stockar i kvaliteter mellan 7 och 8 i valnötskvalitet. Dessvärre var alla med bayersk backe men jag lyckades hitta en som hade den färg och ådring som jag sökte. Jag skickade tillbaka den bilden till kolvmakaren och meddelade att trästocken såg ut som jag ville att den skulle vara, men med det förbehåll att stocken var fel. Jag ville ha en rak klassisk stock.
Efter ytterligare några månader så kom en ny laddning bilder med råämnen på stockar, men då med en ådring som spontant fick mig att jubla. Stockarna var obehandlade och bara grovt utsågade men man kunde redan ana ådringen och färgskillnaderna mellan det ljusa och mörka i träådrorna.
När det kommer till valnötsträd och vad som är snyggt är det ju högst personligt. Många gillar de så kallade ”birdseye” i stockarna men det har jag aldrig tyckt varit riktigt tilltalande. För mig blir stocken lite ”stormig” med det utseendet och det funkar inte för mig. Personligen gillar jag mer en stock med linjer som följer vapnet och gärna med harmoniska färgskiftningar i träet. Och det hade jag hittat nu 🙂
Kolvmakaren fick ett OK att köra på och med mina stock mått inritade på kolvbiten så började knivarna gå loss hos honom.
Känslan av att hålla i sitt alldeles unika Custom-vapen
Tiden gick och varje vecka kändes som en evig väntan. Mitt mål var ju att ha vapnet klart till pyrschjakten i augusti 2022. Beställningen gjordes i september 2021, men i den långa väntan kändes det som en omöjlighet.
I maj 2022 så kom nya bilder från Merkels fabrik i Suhl på en kipplauf som var på väg att sättas samman. Bilderna var inte superskarpa men av det jag kunde se och komma fram till så såg vapnet helt perfekt ut. Det skulle nog till och med kunna levereras i tid till bockjakten. Hoppet tändes i alla fall och jag började leta efter ett passande kikarsikte så smått. Så, i juni månad hände det – min Merkel K5 Jagd Custom hade landat i butiken och med licensen viftandes i handen körde jag till min Jaguargruppen butik för att hämta ut skönheten.
Känslan när man öppnar en brun papperskartong med en text som säger ”Patrik Sandquist Custom” är jäkligt speciell. Lite som att öppna en julklapp som man tänkt på länge. Trots att man vet innehållet så sprattlar det i hela kroppen. Jag lyfte ut kofferten ur sitt pappersskydd, placerade kofferten på bordet framför mig och öppnade. Där i låg hon, min nya skönhet – och bara glänste! Stocken hade rätt färger, rätt ådring, rätt form, flutad pipa, guldfärgad avtryckare. Ja, det var bara perfekt!
Montage av ljuddämpare och optik
Alla Merkel vapen levereras med gängad pipa och avtagbart korn och sikte som standard. Det är superlätt att skruva bort och hålen täcks av medföljande pluggar så att hålen försvinner för blotta ögat. Eftersom jag ville ha minimal vikt och en ”ren” pipa så fick dom åka ner i en påse och läggas undan. På pipan monterade jag en rekylbroms från Dentler för att hålla vapnet kontrollerat när jag skulle skjuta. Den låga vikten gjorde ju att jag hade en föraning om att den skulle kunna sparka lite vid skytte.
Inledningsvis så monterade jag en gammal Zeiss Victory 3-12×56 som jag hade liggandes hemma i det medföljande sadelmontaget till K5. Det var relativt enkelt att montera själv men jag rekommenderar att låta en professionell vapentekniker att göra det så det blir 100 % rätt. Efter visst skruvande och justerande så satt mitt Zeiss kikarsikte där det skulle. En snabb rengöring av vapnet mest för säkerhetsskull och sen bar det ut till skjutbanan.
Testskjutning av Merkel K5
En tavla sattes upp på 30 meters avstånd och jag la min nya Merkel K5 i mitt Nordhunt 4-bens skjutstöd och skruvade in riktmedlet. Ett antal klick till vänster och ett antal klick ner så verkade hårkorset ligga där det skulle.
Känslan att lägga in mina införskaffade blypilar från RWS som jag köpte vid ett besök på Hubertushuset i Ringsted var magiskt. Ljudet av att höra patronen gå ner i kammaren och sen att lägga ihop vapnet är speciellt. Inte ett skrammel, inte något konstigt. Det kändes som ett schweiziskt urverk som bara vara 100% inpassat efter vartannat.
Merkel K5:an lades till rätta och korset hittade klisterlappen på tavlan snabbt. Mekanismen spändes upp och fingret lades på avtryckaren – BAAM. Det som slog mig först var den totala avsaknaden av rekyl. Rekylen kändes som i klass med en 222 Remington. Efter 3 skott i centrum var jag tvungen att testa utan rekylbroms. Såklart var där skillnad men stocken gjorde sitt jobb och levererade rekylen rakt in i axeln som en vänlig men bestämd knuff.
Efter att ha satt kulorna där var tänkta så backade jag ut till 100 meter och lade mig tillrätta på skjutmattan. Hårkorset gick in i centrum och skottet fick gå. Återigen slogs jag av den totala avsaknaden av rekyl, till skillnad från många jag talat med som sagt att kipplaufs kunde studsa rejält vid skytte. Däremot hade jag börjat störa mig på en liten sak. Rekylbromsen som jag hade monterad ville inte riktigt göra vapnet rätt så när jag var hemkommen blev det att leta fram vad jag hade för några av rekylbromsar där hemma. Efter en stunds letande så hittade jag en dualbrake från Sauer som satt som en smäck på pipan. Linjerna blev slanka och fina. Dessutom verkade de ha samma ytbehandling så det passade som laxen på julbordet.
Vapnet började formas så som jag ville ha det, och dessutom hade jag vapnet klart och färdigt för bockjakten!
Komplett vapenpaket
Efter ytterligare en månad så kom även den sista delen av vapenpaketet hemskickad till mig. En Swarovski 1,7-10×42 som inklusive sadelmontage vägde 679 gram mot Zeissens 890 gram. Kanske inte mycket i det stora hela men jagar man gram så gör det lite på sig. Vapnet som sådant väger 2950 gram inklusive vapenrem och rekylbroms.
Åter till skjutbanan för att skjuta in vapnet i den nya konfigurationen. Optiken var knivskarp precis som förväntat och hårkorset hittade centrum på tavlan med 3 skott i snabb följd som alla satt inom 15 mm på 100 m. Uppenbarligen verkade pipan trivas med blydaggarna jag skaffat men dessa skall inom kort bytas ut till ett blyfritt alternativ.
Kipplauf – nätta, smidiga och välbalanserade vapen
När nu alla delarna var på plats och vapnet använts under några månaders jakt så kan jag spontant säga att om man vill ha ett riktigt traditionellt vapen med egen prägel på så är en customizerad kipplauf absolut ett intressant alternativ.
Vapnet är lätt att bära, supersmidigt att använda och är ju i grunden ett optimalt pyrschvapen för den selektiva jakten. Kipplaufen är, och har varit det naturliga valet för många pyrschjägare på kontinenten sedan långt tillbaka. Kipplaufs är ju till skillnad från en vanlig repeterstudsare ”nätta, smidiga och välbalanserade”. För er som aldrig sett eller känt på en kipplauf så rekommenderar jag er starkt att åka till en Jaguarbutik och känna på de alternativ som finns. Bergera, Haenel, Sabatti, Merkel och Blaser m.fl.
I Jaguarbutikerna finns som sagt en uppsjö av olika fabrikat och i alla prisklasser så det är enkelt att välja vart man vill landa i pris. Jag kommer inte att ångra mitt köp av en Merkel K5 Jagd Custom som jag själv fått sätta mina initialer på, och dessutom fått vara med och skapa själv. Det är en speciell känsla när man vet att man har varit med och skapat något som inte finns där ute på marknaden redan, och dessutom i samspel direkt med tillverkaren. Vilken upplevelse!
TEXT: Patrik Sandquist
FOTO: Jaktguide