Naturen är en fantastisk plats – när man har rätt jakt- och outdoorkläder
Som jägare kan valet av jaktkläder upplevas som en djungel då det inte råder någon brist på alternativ på marknaden. Men vad behöver just Du för att göra Din upplevelse så minnesvärd som möjligt? Bra jaktkläder ska främja rörelsefrihet, hålla dig varm och skydda dig från väder och omgivning. Uttrycket att klä sig efter väder kan väl knappast passa bättre. Vi på Jaguargruppen har skapat en guide där vi enkelt listat ett par saker som kan vara bra att tänka på i valet av kläder.
Väckarklockan ringer 03:55 på morgonen och du gnuggar sömnen ur ögonen. Det är idag det händer, premiärjakten!
Sakta går du fram till fönstret och drar upp rullgardinen. Regnet öser ner och blåsten börjar tillta. Det här som skulle vara premiären på din första jaktdag med ett färskt nytaget jägarbevis i handen, men vädergudarna ville något annat.
Att spendera tid i skogen eller på fjället kan vara en pest och pina om man inte har rätt förutsättningar och utrustning. Det kan vara kallt, blött och ärligt talat riktigt bistert. Men det kan också vara alldeles underbart där du skapar minnen för livet tillsammans med dina kamrater.
Vid valet av kläder så är det bra att bestämma sig för vilken typ av miljö du ska verka i och vilken typ av aktivitet som du som utövare ska utföra. Olika utomhusaktiviteter ställer olika krav. De skiljer sig såklart mellan outdoor-aktiviteter där du springer, åker skidor, skridskor, vandrar och när du ska vara ute långa perioder stillasittande på ett jaktpass. Så välj med omsorg, låt oss guida dig till din nästa och kanske bästa naturupplevelse.
Din guide för bästa jakt- och outdoorupplevelsen
Funktionskläder är ett flashigt namn som egentligen beskriver vilka funktioner ett specifikt klädesplagg har. Basfunktionerna kan agera som en hjälpande hand den dagen du ska välja just din unika uppsättning av jakt- eller outdoorkläder. Vad ska man lägga fokus på när man väljer jaktkläder och outdoorkläder? Hur vet man att kläderna håller vad d e lovar? Vilka funktioner är viktigt att tänka på? I denna guide kommer du få en bra överblick på de absolut viktigaste egenskaperna för att dina dagar i vår fantastiska natur ska bli så bra som möjligt.
Viktiga funktioner att tänka på när du väljer jakt- och outdoorkläder
Moderna jaktkläder kan näst intill vara lika högteknologiskt som när du väljer annan jaktutrustning. Rätt kläder kan förbättra hela upplevelsen om man bara lägger lite tid på att sätta sig in i detaljerna och välja med omsorg när man köper nya jaktkläder.
Ett riktmärke när du väljer kläder är att ta hänsyn till var du bor då väderförhållanden ser lite olika ut beroende på var du kommer verka. Men om du bara utgår från att du ska verka i Skandinavien så skiljer det sig ganska mycket ändå. Antal varma och kalla månader skiljer sig från norr till söder, från bergen till slätterna. Dessvärre kan det ofta vara svårt att förutse hur vädret kommer vara när man väl är ute på pass eller ute i vildmarken. Därför är det bra att välja jaktkläder och outdoorkläder som är enkelt att anpassa till förändrade förhållanden – då blir det plötsligt mycket enklare och man behöver inte oroa sig över hur vädret kommer bli.
Ett enkelt recept för en lyckad dag ute i skog och mark är alltid lager-på-lager-systemet, trelagersprincipen eller flerskiktprincipen som de också kallas (kärt barn har många namn). Det bygger på att du kan plocka av plagg allt eftersom dagen blir varmare, eller väderleken förändras och bygga på plagg när kvällen blir svalare och diset börjar lägga sig.
Praktiska kläder – hur du bäst klär dig varmt och torrt
Lager 1: Närmast kroppen ska du välja plagg som kan transportera bort fukt och som torkar snabbt. Ett underställ bör vara mjukt så du kan röra dig utan att känna dig begränsad. Som jägare vill du ha jaktkläder som håller dig varm länge, trots att du sitter still under långa perioder. Då är ett bra underställ ett måste. Det hjälper till att hålla kvar värmen tätt intill kroppen samtidigt som du kan röra dig fritt.
Vad är bäst – underställ av syntet eller ullunderställ?
Ett bra underställ lägger grunden för en lyckad dag utomhus, oavsett aktivitet. Det finns många olika underställ att välja mellan och det kan vara bra att ha med sig hur de olika materialen fungerar när du ska välja det underställ som passar dig bäst. Valet av material har en stor betydelse för din upplevelse. Generellt finns det några intressanta material att titta närmare på.
Ull: Ull har egenskaper som gör att det kan transportera både värme och kyla samt att det är ett bra miljövänligt alternativ. Ullen är 100% förnybar och naturlig. Ull kan med fördel användas både på vintern och sommaren då det har fantastiska fukttransporterande och värmande egenskaper. Där är det många material som slår ull i isoleringsförmåga. Underställ i ull transporterar dock inte fukt riktigt lika bra som polyester.
Syntet: Underställ i syntet som tex. polyester är lätt, fukttransporterande, slitstarkt, värmande och torkar snabbt.
Ull passar bra både till högintensiva och lågintensiva aktiviteter medan syntet är generellt bättre när du vet att du kommer svettas mycket.
Varma kläder – oavsett aktivitet
Lager 2: Som mellanlager kan du välja ett eller flera plagg beroende på årstid och aktivitet. Ett bra mellanlager har fuktabsorberande egenskaper så att inte de yttersta skiktets andningsförmåga överbelastas. Välj en varmare tröja vid stillasittande aktivitet som exempelvis passjakt. Ska du däremot ut och vandra eller göra något som kräver mer ansträngande aktivitet kan ett tunnare plagg vara att föredra som mellanlager. Fleecejackan är ett bra plagg om aktiviteten innebär mycket växlande mellan att röra sig och sitta still. De flesta fleeceplagg är gjorda av 100 % polyester, men det finns även fleece som är tillverkad av bomull eller ylle. Ibland tillverkas fleece även av återvunna PET-flaskor – det är riktigt bra ur ett hållbarhetsperspektiv och vem vet förresten vilka material som kommer återanvändas i framtidens plagg? Fleece av konstfiber har hur som helst fördelen att det är väldigt töjbart, mjukt, varmt och lätt att tvätta. En fleecetröja håller dig varm och transporterar även bort fukt.
Sen finns det olika typer av värmevästar samt värmejackor som på elektronisk väg generar värme så du under långa perioder kan sitta länge i jakttornet och fokusera utan att frysa när du inväntar det där perfekta ögonblicket.
Ull och merinoull är utmärkande bra material som både absorberar och fördelar ut fukten i materialet samt värmer. En ulltröja har förmågan att värma även när den är fuktig på grund av fibrernas luftighet i materialet. Ull kan absorbera fukt upp till 30% av den egna vikten utan att den känns fuktig eller att isoleringen försämras.
Vattentät och vindtät – tips på kläder som håller dig torr regniga dagar
Lager 3: Kläderna ska vara vattentäta för det finns ingen garanti att regnet håller sig borta, gärna med någon form av material som andas, så att fukten från din hud andas genom plagget utan att släppa igenom väta. Ett välkänt material på marknaden som erbjuder den här typen av funktion är Goretex.
Det yttersta skiktet ska som sagt skydda mot väder och vind, samtidigt som de låter fukten från kroppen passera.
Vid väldigt blött väder är det bra att ha med sig regnkläder, eller åtminstonde vattentäta plagg. Inom funktionskläder används måttet vattenpelare som är en enhet för att ange hur vattentätt ett plagg är. Ju högre vattenpelare som anges ju högre väta kan kläderna stå emot. Vid lätt regn räcker en vattenpelare 6000-10000. För måttligt regn och genomsnittlig snö behöver du en vattenpelare mellan 11000-15000. Vid kraftigt regn där det bara öser ner och riktigt blöt snö så är det en vattenpelare över 20000 du ska sträva efter. Vill du med säkerhet vara torr under dina aktiviteter, välj jaktkläder och outdoorkläder med hög vattenpelare samt hög andningsförmåga.
Många jaktställ, friluftsbyxor och jackor har kombinerat flera funktioner och är både vattentäta, vindtäta, stilriktiga och har god andningsförmåga.
Så fungerar vattenpelare
Inom funktionskläder används måttet vattenpelare som är en enhet för att ange hur vattentätt ett plagg är. Ju högre vattenpelare som anges ju högre väta kan kläderna stå emot.
6.000-10.000: Vid lätt regn
11.000-15.000: Vid måttligt regn och snö
20.000-30.000: Vid kraftigt regn och riktigt blöt snö
Jakt- och outdoorkläder med naturmaterial som funktionsmaterial
Tillhör du dem som gillar naturliga material? Då kan du titta närmare på skinnbyxor och andra jaktkläder i läder. Skinn och läder är ett fantastiskt material som andas, håller dig varm och skyddar. Ska du till exempel tränga dig igenom ett snår kommer det att hålla taggarna borta och det går alldeles utmärkt att sätta sig direkt på den fuktiga marken utan att bli blöt i baken. Att skinn- och läderbyxor skulle vara stela och obekväma är inget att haka upp sig på, när du väl gått in dina nya skinnbyxor kommer de kännas mjuka och följsamma. Skinnbyxor kräver lite underhåll för att de ska hålla och vara sköna länge men de är näst intill outslitliga med rätt skötsel. Har de blivit rejält skitiga vill du kanske duscha av dem och eventuellt använda lite lädertvål. Låt dem lufttorka (inte över element) och smörj sedan in dem med läderbalsam så håller de sig mjuka och sköna. Enklaste sättet att smörja in dina skinnbyxor är att sätta dem på sig, ta rejält med läderbalsam i händerna och sen bara smörja på.
Vindtäta material som skyddar dig mot vinden
Vinden kan få vilken erfaren jägare eller friluftsentusiast som helst att packa ihop och avsluta dagen, så vindtäta klädesplagg är helt klart att föredra, även här är Goretex ett mycket omtyckt materialval.
Om du vill ha en mångsidig jacka som står emot vind är skaljackan ett bra val. Skaljackan är vädertålig och har ingen egen isolering, vilket gör den till ett bra plagg att använda som yttersta lager tillsammans med underställ, fleecetröjor och jaktställ, beroende på årstid. Det finns även flera jaktställ med kombinerad jaktbyxa- och jacka som erbjuder samma egenskaper som skaljackan.
Det yttersta lagret är i särklass det viktigaste, men man ska heller inte glömma bort understället. De mellersta lagren är mindre känsliga – du kommer med andra ord långt på att välja ett underställ med bra egenskaper och fokusera på ett bra yttersta lager som skyddar mot vatten, vind och kyla.
Strumpor – för att du är värd det
Det är skillnad på strumpor och strumpor. För att dina skor ska passa så bra som möjligt och utöka komforten är valet av strumpor av större vikt än vad man kan tro. När du rör dig under långa distanser generar dina fötter stora mängder fukt som du vill transportera bort. Så välj strumpor med omsorg. Många gånger är dubbla strumpor ett bra knep för att minimera risken för skoskav.
Handskar – din väg till varma händer
Dina händer är ömtåliga för kyla och väta. Under långa jaktpass kommer du sitta stilla länge och blodcirkulationen kommer minska vilket gör att dina händer är mer utsatta. Ditt gevär innehåller delar av metall vilket leder bort värme, så ett par bra handskar är ett måste. Dessa finns i många olika utföranden. Det finns handskar som är lite tjockare när du sitter och väntar på pass men även de som är tunna, lättviktshandskar som sitter nära huden där du verkligen känner materialet i bössan. Viktigt är att du har full kontakt med vapnet när du väl ska krama avtryckaren i skottögonblicket. Du vill ha ett par handskar som är enkla att ta av och på för att lätt skifta när viltet väl uppenbarar sig och du snabbt ska avfyra ett skott.
Huvudbonad – toppen på äventyret
Största transportören av kroppsvärmen går igenom huvudet, se därför till att din huvudbonad är varm och skön. Det kan vara en jaktkeps med en skärm i framkant som håller borta regnet och den bländande höst- och vårsolen från ögonen eller en mössa som främst värmer dig. Det finns camouflagemönstrade alternativt med tillhörande signalfärg för att undvika vådaskott.
Skor och jaktkängor – Din trygghet på foten
Som jägare kommer du att transportera dig långa sträckor, särskilt om ska du ut på drevjakt. Då kommer både du och hundarna täcka mycket terräng. Valet av jaktskor eller kängor blir då ännu viktigare.
I Jaguargruppens butiker finns det finns många skor och kängor att välja mellan, så hur ska man veta vilka skor man ska välja? För det första kan man börja fundera på när man tänker använda skorna, är det till långa vandringar, drevjakt, vardags eller promenader? Är det utmanande terräng eller mestadels plant? En fördel med låga skor är att de oftast är lättare, vilket gör att du blir mindre trött när du ska gå långa sträckor. Däremot har inte den låga jaktkängan samma stöd och avlastning som en hög jaktkänga ger – vilket också är viktiga egenskaper när du ska vandra. En erkänt bra sula är Vibram-sulan. I regel ska man se efter en styvare känga om man ska röra sig på utmanande terräng. Det minskar risken för vrickningar och skador.
Bra jaktkängor och skor är vattentäta, lagom varma men framför allt bekväma. Skoskav kommer inte göra en bra jaktdag rättvisa så ta dig tid att välja rätt sko, just för dig. För att hitta en jaktkänga med rätt passform kan det vara smart att titta på någon storlek större än vad du normalt har på dina vardagsskor. Genom att ge 1-1,5 cm utrymme framför tårna har du plats för tjocka eller dubbla strumpor till de kallare dagarna. Om kängorna klämmer åt eller glappar kommer du med stor sannolikhet att få skoskav – och det vill vi verkligen inte! Och glöm inte att gå in skorna innan du ger dig ut på din premiärjakt eller första vandring, då kan du vara säker på att de fungerar och håller måttet i skarpt läge.
Camouflagekläder – jaktkläder som suddar ut konturerna
En stor del av jakten är att smälta in i terrängen. Man vill synas bra för jaktkamraterna medan man vill vara osynlig för viltet. Jaktkläder med någon form av camouflage är att föredra. Det sista du vill är att viltet ska se dig innan du ser viltet. Så om du tar på dig en grön jacka och ställer dig framför en grön buske så blir du camouflerad? Nja, men för dina jaktkamrater kommer det bli svårare att se dig. Men när det kommer till att camouflera sig för viltet är det inte riktigt så enkelt. Ett camouflagemönster med hög kontrast och pixelmönster att föredra. Det man vill med camouflagekläder är att sudda ut konturerna.
Djuren ser inte färger såsom vi människor gör. Hjort, älg och rådjur har ett sämre färgseende än oss människor, så ett camouflageställ i orange gör att du syns bra för resten av jaktlaget medan de gör dig i princip lika synlig för viltet som ett brunt eller grönt camouflageställ skulle göra. Viltet är däremot extremt känsligt för rörelser, doft och ljud samt och har ett väl utvecklat mörkerseende. Därför kan det vara smart att titta efter camouflagekläder som är tillverkade i tysta material.
Camouflagekläder kan anses mer eller mindre viktigt beroende på vilken jakt du ska utöva. Till skillnad från hjort, älg och rådjur som inte har lika bra färgseende som oss människor så har fåglar ett mycket välutvecklat färgseende. Vid tex. fasanjakt eller kråkjakt används ofta lövcamouflage, som inte nog med färgerna och mönstret dessutom ofta kommer i 3D för att camouflagekläderna ska sudda ut jägarens konturer ännu mer.
Tysta kläder för jakten
Under vissa typer av jakt kommer du röra dig över långa sträckor i varierande terräng. Därför bör du välja kläder med egenskaper som är tysta oberoende hur du rör dig. Här är mjuka material att föredra. Vid jakt på småvilt, fågel, drev- eller pürschjakt är så kallade tysta material särskilt viktiga då djuren är extra kvicka och extremt ljudkänsliga. Då kan ett prassel från vindjackan eller jaktbyxan vara skillnaden mellan en bra och en mindre bra jaktdag.
Mode i jaktkläder – att vara både snygg och funktionell
Jaktkläder och outdoorkläder ska vara bekväma, slitstarka och funktionella – men även stilrena och moderiktiga. Jaktkläder är ju så mycket mer än bara funktion. Det handlar om att du ska känna dig snygg när du är i skogen för att inte tala om jaktfesten efteråt. För om du är trygg såväl som snygg i dina kläder så kommer du också tycka det är roligare att spendera flera timmar i skogen och därmed också sannolikt fälla fler byten. I Jaguargruppens butiker finns det flera snygga och funktionella jakt- och outdoorkläder att välja mellan. Ta gärna en titt på Nordhunts skjortor som produceras i Europa av finaste metervara. Kvalitetsskjortor i hög kvalitet – hållbart för plånboken och miljön. Om du inte har lyckan att fälla något vilt så kan du i alla fall stoltsera med att du är snyggast i vildmarken eller på jaktfesten.
Tweed är en tidlös klassiker när det kommer till mode i jaktkläder. Jaktkläder i tweed är mer funktionellt än många kan tro. Jaktkläder i tweed är slitstarka och stilsäkra plagg som i princip aldrig går ur tiden. Köper du en snygg tweedjacka kommer du med all säkerhet kunna bära den med stolthet i många år framöver.
Jaguargruppen finns för dig och din upplevelse till varje pris
Vi på Jaguargruppen strävar hela tiden efter att erbjuda dig ett sortiment som är attraktivt såväl som hållbart. Men framför allt att erbjuder dig en kvalité som kan ge dig en fantastisk upplevelse oavsett om du ska ut på din första premiärjakt eller på en friluftsaktivitet värd namnet. Då vi är en stor organisation som tillsammans gör stora inköp kan vi erbjuda friluftskläder och jaktkläder till konkurrenskraftiga priser. Naturen är till för oss alla och Jaguargruppen vill tillgängliggöra den för så många som möjligt. Vi samarbetar med några av marknadens absolut främsta varumärken som brinner för outdoor och jakt lika mycket som vi.