”Vargskytten” Karl Hedin berättade sin historia
Nej, någon varg sköt han aldrig utanför Virsbo i Surahammars kommun i oktober 2018, företagsledaren Karl Hedin, 72. Det ansåg inte heller Västmanlands tingsrätt som friade honom från alla misstankar om att ha begått grovt jaktbrott i våras. Ändå får han inte tillbaka sina vapen. I lördags besökte Karl Hedin Årås kvarn norr om Ulricehamn för att tala om äganderätt och berätta sin historia.
På grund av pandemin hölls föredraget utomhus, i ”Arenan”, där de 165 platserna raskt fylldes av publik, de allra flesta i sedvanlig fritidsutstyrsel. Arrangemanget var ett initiativ av Carl-Johan Molander samt ytterligare ett antal personer boende i närheten av det så kallade Brängenreviret, där ett vargpar fick sju ungar tidigare i våras. Att vargfrågan väcker engagemang är tydligt.
Äganderätt, landsbygden, vargen och den biologiska mångfalden
Efter några inledande ord från Carl-Johan Molander fick Karl Hedin äntra podiet för att berätta om ärendet med den skjutna – eller inte skjutna – vargen utanför Virsbo.
– Man ska hålla sig till fakta, och veta vad som egentligen gäller. För att kunna göra en riktig bedömning av ett problem måste du första hela problemet och det kryllar av fake news, slår han fast.
Det som Karl Hedin bekymrar sig över idag handlar om äganderätten, landsbygden och vargförvaltningen, rättsväsendet, EU, den biologiska mångfalden och det han kallar klimatskräcken.
– Äganderätten är central i marknadsekonomi, konstatarer civilekonomen i honom: – Vi kan inte driva ett system om äganderätten inte finns.
Han konstaterar att skogen har en central position i det svenska resursskapandet, men att all skog inte brukas.
– Man har beslutat att vi inte ska bruka 30 procent, därtill kommer strandskyddet. 80 procent av det vi tar ut från skogen får vi över. Det exporterar vi och får bananer och olja tillbaka. Men om din skog är av allmänt intresse, då kan staten ta den. Och nu vill EU:s byråkrater bestämma hur vi ska sköta skogen, även om vi sa vid inträdet att den är ett nationellt intresse.
Ingen vet varifrån vargen kom
Efter ett antal utvecklingar inom de övriga ämnena på sin bekymmerslista kommer Karl Hedin till slut in på det som de flesta av åskådarna kommit för: vargförvaltningen.
– Jag har levt med varg i tolv år, det finns varg i alla områden jag jagar. För mig är vargen det största miljöproblemet, och det blir den för de människor som tvingas leva med den.
Karl Hedin ifrågasätter hur det kommer sig att vargen har kunnat vandra genom hela renbeteslandet för att slutligen landa just där Naturskyddsföreningens Projekt Varg ville ha vargen, i norra Värmland och nordvästra Dalarna.
– Det hade tydligen de här vargarna läst, för de knallade ner hela vägen utan att bli upptäckta.
Hedin nämner den norska filmen Ulvemysteriet som lär visa att vargen blivit inplanterad samt forskning på vargens Y-kromosom för att ta reda på dess ursprung.
– Svaret blev att de inte vet.
Hämndbegär
Oavsett vad Sverige eller EU:s regelverk säger om antalet varg i Sverige tycker Karl Hedin inte att det borde finnas en enda varg här.
– Nu har de blivit fler efter att ha minskat i tre år. Orsaken till minskningen sägs vara illegal jakt. Och det var därför historien med mig skedde. Den skrämde upp dem som ville skydda oss jägare.
Karl Hedin beskriver det som hände honom som resultatet av två hämndbegär och går sedan utförligt in på vad som hände i den uppmärksammade rättsprocessen 2018.
– Strategin verkar vara: skräm jägarna så att de inte känner sig säkra oavsett om de gjort något eller inte. De utgick från att den där jävla Hedin skulle sättas åt och man bortsåg från allt som inte bekräftade tesen om att jag skjutit en varg.
Kostat samhället 20–30 miljoner
Han berättar om hur han blev frihetsberövad (hela insatsstyrkan kom) och fick sitta i häkte i omkring en månad, hur han berövades sin sömn (de intagna väcktes varje timme), om husrannsakan och förfalskad telefonavlyssning och om beslutet att skicka en container med aska från sågverkets panna till Paris för analys (de hittade inga rester efter en uppeldad varg).
– Jag skulle målas ut som en skurk, som skjutit och förgiftat en varg. Förundersökningen är på 1.200 sidor, slasken på lika många. Jag har läst dem fem gånger. Mycket intressant läsning.
Den story som Karl Hedin berättar skulle lika gärna kunna utgöra intrigen i en kriminalroman. Här finns anstiftan till mord, ekonomiska oegentligheter, missbrukat polisiär sekretess, lögner, svek och en mängd andra detaljer
Idag har Karl Hedins förtroende för rättstaten fått sig en rejäl knäck. Den kvinna som initierade det hela har tagit tillbaka sina uppgifter och är nu misstänkt gällande ett annat grovt brott. I mars friades Karl Hedin från alla misstankar i tingsrätten. Fallet ska tas upp i hovrätten.
– Men det blir ingen förhandling, hovrätten ska ta beslut på tingsrättens förhandling. Men jag har inte fått tillbaka mina vapen än. Enligt Leif GW Persson ska det här ha kostat samhället 20–30 miljoner, det är inte billigt att skicka en container aska till Paris!
Många sympatier
I samband med föredraget kunde de som ville lämna ett bidrag via swish samt köpa Hedins böcker De jagade jägarna och Maktmissbruket. Efteråt var det många som uttryckte sina sympatier och undrade hur de kunde bidra.
– Vad ska jag göra, löd en röst ur publiken.
– Det törs jag inte tala om här, löd svaret från Hedin som dock konstaterade att alla tamdjursägare hamnar i problematik när vargen kommer:
– Den får ett smörgåsbord!
TEXT & FOTO:
Tina Hjorth Svensson