Jägarexamen – mer än bara jägarexamen
Vad är din stereotypiska bild av en jägare och vem kan ta jägarexamen egentligen? Här berättar Jaguargruppens Seved Wiklund på Fritid & Vildmark i Piteå om de mjuka och hårda värdena inom jägarexamensutbildningen.
Höstens jakt på stora och små vilt har slutat eller åtminstone närmar sig sitt slut. I och med det så är högsäsongen igång för jägarexamensutbildningar. Här uppe i norr där möjligheterna för skytte utomhus är begränsade så handlar det till och börja med om teoriutbildning. Vi kan genom vår skjutbiograf erbjuda vapenhantering och skytteträning inomhus även under den kalla, snöiga och korta ljusa dagarna delen av året, vilket är en stor bonus och möjlighet för den som är på gång med att utbilda sig.
Vem tar jägarexamen?
Vi på Fritid & Vildmark har sedan slutet av nittiotalet haft närmare 3 000 personer som gjort jägarexamensutbildning hos oss. Vi kan med säkerhet säga att den så kallade vanliga bilden av att det är män med stora manliga ideal inom sig som blir jägare är en myt idag. I och med jägarexamens införande i mitten av åttiotalet så har det sakta men säkert blivit något av en folkrörelse som står upp för lika värde oavsett kön, ålder, ursprung eller annan etnicitet. Svaret på vem som tar jägarexamen idag är kort och gott – alla. I våra grupper hittar vi inte bara den stereotypiska mannen, utan där finns inslag av alla typer av människor. Framförallt så har könsfördelningen av män och kvinnor jämnat ut sig under de senaste åren, vilket är en trend vi hoppas är här för att stanna. Vi vill såklart att alla ska ha möjlighet att introduceras för livsstilen som jägare. Vi kan nästan med säkerhet säga att jägarexamen kommer fortsätta vara något för alla. Det tackar vi för.
Jägarexamen hårda och mjuka värden
Teorin handlar till stor del om fakta. Det är artkännedom, jägarens förhållningssätt, jaktsätt, hundar, vapenkännedom och samspelet i naturen m.m. Att kunna sin fakta ordentligt är vad den teoretiska delen av jägarexamen går ut på. Men fakta i all ära, det är alltid frågan varför det är som det är som gör skillnad. Det viktigaste är att förstå sambandet och samspelet i naturen, det logiska mellan exempelvis födotillgång och viltets utbredning och tillväxt.
Livet för viltet (utan undantag) handlar om mat, skydd och under en period på året då fortplantning står högst upp på agendan. I vår jägarutbildning ser vi förståelsedelen som det absolut viktigaste. Har man hängt med så långt så har man kommit en bra bit i jägarexamens mjuka värden.
Praktiken med skytte, avståndsbedömning och vapenhantering kan rubriceras som hårda värden. Det handlar om att kunna hantera vapnet säkert och ansvarsfullt samt när vapnet läggs an mot axeln och skottet avlossas ska målet träffas. Hur många skott och träningstillfällen det handlar om för att klara uppskjutning är en sak och att kunna hantera vapnet på ett för personen respektfullt sätt mot sig själv, omgivningen och viltet är en annan sak. Det som driver oss är att få deltagarna att känna glädjen av att förbereda sig genom träning. Man ska känna sig trygg när man hanterar vapnet, så att man kan applicera det lugnet när det skarpa momentet infinner sig.
Ambassadörer och goda medmänniskor
Det är skarpt det vi håller på med och vi måste förhålla oss till naturen och dess ordning på ett sätt som innebär att dess resurser brukas och förvaltas väl. Det kräver lite mer av oss som vistas ute i skog och mark. Vi vill inte bara ha duktiga jägare och skyttar vi vill även ha goda ambassadörer för jakten, naturen, viltet och medmänniskorna.
Vår tro är att oavsett om man tänker sig jakten som en del i ens liv eller inte så har ALLA ett utbyte av att ta del av jägarexamens mjuka värden.
Tack för att ni tog er tid att läsa!
TEXT & FOTO: Seved Wiklund